El Govern anuncia el pla 'Catalunya 2022' per definir el futur després de la pandèmia

Un equip de 30 persones formularà una proposta de mesures el febrer del 2021

Torra i Aragonès anuncien conjuntament la mesura i obvien la crisi JxCat-ERC i la convocatòria d'eleccions

zentauroepp53621294 pla mitj  del president de la generalitat  quim torra  duran200602152634

zentauroepp53621294 pla mitj del president de la generalitat quim torra duran200602152634 / Jordi Bedmar Govern

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han presentat el pla ‘Catalunya 2022’, consistent a encarregar a un equip de 30 experts en diferents sectors acadèmics una sèrie de propostes concretes sobre el futur de Catalunya.

L’equip el lideraran Victoria Alsina i Genís Roca. Segons ha explicat Torra, es tracta d’«una tercera iniciativa pensant en la Catalunya del futur», juntament amb altres propostes, com l’anomenada Comissió per a la Reactivació Econòmica i Social. Aragonès ha afegit que aquesta estratègia té a veure amb altres iniciatives internacionals, perquè «és fonamental atendre l’emergència, la urgència, però s’ha de pensar en l’horitzó».

Notícies relacionades

La comissió actuarà, han assegurat, amb pluralitat, «independència de criteri i autonomia de funcionament». Es preveu que es puguin establir comissions de treball i que al juliol es disposi d’un primer esborrany, però no serà fins al febrer del 2021 quan farà públiques les seves propostes definitives, mitjançant el concurs d’altres experts –fins a 400– al llarg dels pròxims mesos.

Ni discrepàncies ni eleccions

Tant Torra com Aragonès han eludit respondre la pregunta de com es conjuga aquest projecte amb la discrepància reiterada entre JxCat i ERC –l’última, entorn de si recolzar o no la pròrroga de l’estat d’alarma del Govern del PSOE– o l’interrogant sobre la data de les eleccions, ja que mentre ERC reclama fixar un calendari per a l’avanç electoral, Torra afirma que no és ara el moment de plantejar-lo. Queda la incògnita de si aquesta estratègia per al 2022 indica que el president pretén mantenir el seu mandat més enllà d’aquest any. «És un projecte de país, de futur, que transcendeix els governs, perquè necessitem aquests projectes, aquest país ha de repensar-se i necessitem molta gent que ho faci», ha argumentat Torra per evitar el debat electoral o el de les seves discrepàncies amb ERC.