Iglesias assegura que va dir «la veritat» a l'acusar Vox de voler fer un cop d'Estat

El president diu que «es va equivocar» al caure en la «provocació» de la formació ultra

iglesias-verdad / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El vicepresident segon i líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha dit aquest divendres que es va equivocar en el Congrés quan va acusar Vox de voler fer un cop d’Estat, perquè va caure en «una provocació». En tot cas, va afegir, va dir «la veritat». 

En una roda de premsa a la Moncloa, el número tres del Govern ha evitat demanar perdó per l’acusació i el to utilitzat en el seu cara a cara amb el portaveu de la formació ultra, Iván Espinosa de los Monteros. Iglesias ha lamentat que aquest episodi, que es va produir en una de les sessions de la comissió de reconstrucció, tragués el «focus» sobre el contingut del debat. «Avui no em tornaré a equivocar. El tema avui és l’ingrés mínim vital», ha afegit amb referència a la nova prestació que acabava d’aprovar el Consell de Ministres

El líder de Podem ha protagonitzat aquesta setmana dos xocs verbals amb l’oposició. La vigília va mantenir un agre debat amb la portaveu del grup parlamentari del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, a la tribuna del Congrés. La diputada va assegurar que el pare del vicepresident «és un terrorista», una afirmació en la qual es va reafirmar l’endemà. Preguntada sobre l’ambient de crispació de la política espanyola, la ministra d’Hisenda i portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, ha considerat que es deu al fet que els partits de dretes estan instal·lats en una «estratègia de la crispació», una actitud que atribueix a la seva dificultat per «digerir» la victòria de l’esquerra en unes eleccions. Montero ha aconsellat al PP en concret «cooperar» i deixar el «soroll». 

Des d’aquest partit, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha censurat de manera implícita Álvarez de Toledo a l’advertir que seria «un greu error» que l’oposició caigués «en les provocacions» del Govern i «també perdés els papers».

El cessament de Pérez de los Cobos

Notícies relacionades

El gran tema de la setmana, el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos per part del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per falta de confiança, també ha sortit en la roda de premsa després del Consell de Ministres. En el torn de preguntes, a Iglesias se li ha manat ue aclarís si es referia el coronel quan, dimecres, va afirmar a la tribuna del Congrés que el PP havia «posat de relleu un vell guàrdia civil que va desobeir una ordre». Aquell dia, la sessió de control va estar copada per la destitució de l’alt cap.  

El vicepresident ha respost s’estava referint al duc d’Ahumada, el fundador de la Guàrdia Civil, que havia esmentat en la seva intervenció el secretari general del PP, Teodoro García Egea. Iglesias ha assegurat que si es repassa el diari de sessions, es pot llegir que l’ordre que va esmentar García Egea era la que va donar el 1850 el llavors president del Consell de Ministres, el general Narváez, i a aquesta es referia ell, «lògicament». «El general Narváez no forma part del Govern de coalició», va postil·lar.