NOU ALDARULL PARLAMENTARI

Til·la per a ses senyories

Xoc agre del vicepresident amb el portaveu Espinosa de los Monteros en la comissió de reconstrucció

López, president de l'òrgan, censura els atacs entre els diputats i recorda que la seva feina és «millorar la vida» de la ciutadania

golpe-estado / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A l’entrada de les sales on se celebren les comissions del Congrés, hi ha un carro amb tasses i gerros de cafè, llet i aigua calenta perquè els diputats es serveixin res si els ve de gust. És urgent que treguin el te i el cafè i només hi deixin els sobres de til·la.

La comissió de reconstrucció per pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19 va oferir ahir el pitjor retrat de ses senyories. El president d’aquest òrgan, l’antic ‘lehendakari’ socialista Patxi López, va haver d’intervenir en dues ocasions per demanar concòrdia. «Porto mitja vida escortat [per l’amenaça d’ETA] perquè la gent digui el que li doni la gana, però els demano una reflexió sobre si hem de dir el que ens dona la gana sobretot a tot arreu (...) ¿Venim aquí a reproduir els insults que hi ha en altres escenaris? ¿No entenem res del que demana la ciutadania?», es va queixar López.

Notícies relacionades

El diputat socialista va mostrar el seu malestar després del segon xoc greu entre dos diputats durant la comissió. El primer l’havia protagonitzat el vicepresident i líder de Podem, Pablo Iglesias. Un dia després que Cayetana Álvarez de Toledo (PP) li digués que és el «fill d’un terrorista», una acusació en què es va reafirmar ahir, el vicepresident va tornar a ser l’objectiu dels focus en un cara a cara amb el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros. Iglesias va afirmar que «en ocasions sembla que [la formació d’ultradreta] vulgui un cop d’estat». La frase va provocar la queixa d’Espinosa de los Monteros, que li va exigir que retirés aquestes paraules. Lluny de fer-ho, va voler «precisar»: a Vox «li agradaria fer un cop d’estat, però no s’atreveix». El líder ultra va anunciar que abandonava la comissió davant una acusació que no pensava «tolerar». «Tanqui la porta al sortir», va seguir Iglesias. El número tres del Govern va continuar la compareixença i va dir que estaria disposat a negociar amb Carles Puigdemont i que veu els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots dos a la presó, com uns «demòcrates» que haurien «de participar del debat públic». 

López demana perdó 

Abans que comencés el segon compareixent, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, López va demanar perdó per no haver estat «a l’altura» de la comissió de reconstrucció. L’estava escoltant Espinosa de los Monteros, que havia tornat i li va agrair el gest. «No som aquí per insultar-nos ni per atacar-nos, sinó per demostrar que la política serveix per millorar la vida dels ciutadans», va afirmar l’antic ‘lehendakari’. La pau va durar poc. Una hora després, Enrique Santiago (Podem), vicepresident primer de la comissió, va censurar que la diputada de Vox Inés Cañizares s’hagués referit a la seva formació com un grup de «piròmans comunistes». Santiago va començar a parlar sense tenir el permís del president de l’òrgan. Va ser en aquest context en què López va tornar a aixecar la veu i va fer la referència personal de com va patir la tragèdia del terrorisme d’ETA, en un intent de remarcar d’on ve Espanya i on ha d’intentar anar.