DOL OFICIAL

Minut de silenci a tot Espanya per les víctimes del coronavirus

L'acte en què han participat totes les institucions és un dels molts simultanis previstos durant 10 dies

general-silencio / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Els Reis i les seves filles, la princesa d’Astúries i la infanta Sofia, han guardat aquest dimecres un minut de silenci per les víctimes del coronavirus davant la façana d’un dels edificis principals del Palau de la Zarzuela, de dol rigorós i davant d’una bandera d’Espanya a mig pal.

Felip VI i Letizia s’han sumat d’aquesta forma a les 12.00 hores al minut de silenci a tot Espanya en el primer dels 10 dies de dol nacional decretat pel Govern. Han sortit a l’exterior de l’edifici Magnolias del complex de la Zarzuela i s’han dirigit al jardí situat al davant, on, de forma permanent, oneja en un pal l’ensenya nacional.

Tots ells han retut l’homenatge amb gestos seriosos, sense mascareta per estar en espai exterior al recinte de la Zarzuela, i guardant la distància recomanada per l’actual normativa sanitària.

Institucions de l’Estat

El Govern, el Parlament i la resta d’institucions de l’Estat, inclosos els ajuntaments, també han guardat aquest migdia un minut de silenci per les 27.117 víctimes oficials, a més dels casos sospitosos.

El president del Govern, Pedro Sánchez, amb vestit i corbata negra, ha encapçalat aquest petit homenatge al complex de la Moncloa. Flanquejat per la vicepresidenta primera i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo, i la cap de la diplomàcia espanyola, Arancha González Laya, Sánchez ha sortit a l’escalinata de l’edifici del Consell de Ministres amb la resta de treballadors presents en aquell moment a les instal·lacions.

Al Congrés dels Diputats, el minut de silenci ha obligat a interrompre el ple que se celebrava des de les 10.00 del matí amb la finalitat que els diputats poguessin guardar a l’hemicicle aquest gest de respecte envers les víctimes.

També el Senat ha guardat un minut de silenci a l’entrada principal, a la plaça de la Marina Española, encapçalat per la presidenta, Pilar Llop, i la secretària quarta de la Mesa, Cristina Ayala, junt amb alguns senadors i treballadors de la institució.

Des que la passada mitjanit va començar el dol oficial de 10 dies, que s’estendrà fins al divendres 5 de juny, tant la web com el compte de Twitter de la Casa Reial llueixen un crespó negre.

Una vegada que Espanya hagi superat l’estat d’alarma, està previst que el Rei presideixi un gran acte oficial en memòria de les víctimes, tal com ha avançat el president del Govern, Pedro Sánchez.

Homenatges a Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; membres del Govern; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i membres de l’Ajuntament de la ciutat han guardat el minut de silenci a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, als dos costats de la plaça.

Tots ells han mantingut la distància de seguretat i portaven mascareta, i després del minut de silenci els membres de l’Executiu català i del Govern de l’Ajuntament de Barcelona s’han desplaçat al mig de la plaça per saludar-se.

Notícies relacionades

Els Mossos d’Esquadra han abaixat aquest matí les banderes que fan onejar habitualment a la façana de les comissaries fins a la posició de mitja asta en senyal de dol per les víctimes de la Covid-19, amb què s’han afegit al dol oficial decretat pel Govern per als pròxims 10 dies.

El cardenal arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella, s’ha unit al dol oficial per les víctimes del coronavirus i ha assegurat que l’Església recordarà sempre cada difunt d’aquesta pandèmia i els seus familiars.