DECISIÓ JUDICIAL

Vox podrà manifestar-se aquest dissabte a Catalunya

El TSJC admet el recurs del partit contra la prohibició del Ministeri de l'Interior

La resolució afirma que vetar la protesta seria «un perillós precedent»

zentauroepp53482361 a woman waves a vox far right party flag during a protest ag200522151412

zentauroepp53482361 a woman waves a vox far right party flag during a protest ag200522151412 / Manu Fernandez

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat els recursos interposats per Vox contra la decisió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, de prohibir la celebració de manifestacions amb vehicles a Barcelona i les altres tres capitals de província. L’excepció és que s’hauran de fer entre les 11.30 i les 12.30 hores.

Els magistrats de la Sala Contenciosa Administrativa han declarat «nul·la de ple dret» la resolució d’Interior dictada el 15 de maig passat i permet les manifestacions, que hauran de ser amb cotxe i durant mitja hora. La resolució assenyala que la prohibició «no es pot considerar proporcionada, tot i que respongui a una finalitat legítima», com és controlar el contagi del coronavirus.

«Trobant-nos a les portes de la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, es pot constatar (és un fet notori) que la pandèmia ha remès considerablement, presentant, doncs, la situació sanitària, un escenari sensiblement millor que el que ha analitzat el Tribunal Constitucional respecte a la ciutat de Vigo», argumenten els togats, que es refereixen a la inadmissió per part d’aquest òrgan de la petició d’un sindicat de manifestar-se l’1 de maig a la ciutat gallega. 

El TSJC afirma que, en l’actual context, «no sembla que sigui acceptable prohibir una manifestació en vehicles quan resulta que, ordinàriament, les persones poden passejar per la ciutat durant franges horàries generoses, sense límit numèric, sota l’única condició de fer-ho guardant les distàncies i amb mascareta».

El tribunal afegeix que «res indica» que les manifestacions que promou Vox «es pugui traduir en perjudicis significatius per a la vida o la salut de les persones; i admetre la seva prohibició basada en simples conjectures suposaria una fallida clara del dret fonamental de reunió» i concentració «pacífica», a més d’«un perillós precedent».

Suport de la fiscalia

La fiscalia ha recolzat que es puguin dur a terme les manifestacions amb cotxe que Vox ha plantejat a les quatre províncies catalanes sempre que es compleixin les garanties necessàries per no propagar el coronavirus i evitar rebrots. Al principi, les mobilitzacions que va sol·licitar el partit d’extrema dreta a totes les capitals de província d’Espanya només van ser denegades a Catalunya i a Castella i Lleó (excepte Àvila). Dijous passat, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va donar el vistiplau a la iniciativa i ara falta per veure si el seu homòleg a Catalunya, el TSJC, pren la mateixa decisió, encara que tot apunta que sí, després de l’informe de la fiscalia. 

Notícies relacionades

En els quatre judicis que s’han celebrat aquest divendres a la sala contenciosa del Tribunal de Superior de Justícia de Catalunya per resoldre els recursos de Vox contra la decisió del Ministeri d’Interior de no autoritzar les manifestacions, el Ministeri Públic ha deixat clar que l’estat d’alarma no suspèn drets i que, per tant, les mobilitzacions es podran realitzar mentre no suposin un risc per a la salut pública

«Sempre hem sigut molt rigorosos amb el dret de manifestació», ha apuntat la fiscal en contra de la posició de l’Advocacia de l’Estat, que ha esgrimit la possiblitat que la manifestació posi en perill tot l’esforç dels últims mesos per frenar la corba de contagis. Referent a això, el portaveu de Vox en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, va assegurar dimarts passat que no hi haurà perill ja que cada manifestant anirà amb el seu cotxe i se’ls demanarà que portin mascareta.