ENQUESTA DEL GESOP

Un Govern en quarantena

L'electorat d'esquerres defensa l'actuació de l'Executiu durant la pandèmia i el de dretes és molt crític

La majoria continua portant bé el confinament

gobierno2

gobierno2

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

L’actuació del Govern davant el coronavirus provoca debats enverinats entre partidaris i detractors. A l’enquesta del Gesop els ciutadans estan dividits en blocs molt similars, com si haguessin posat l’Executiu en observació a l’espera de com evolucionen els esdeveniments. Un 37,1% critica la feina de l’equip de Pedro Sánchez, mentre un 32,5% la recolza i a un 27,2% no li sembla ni bé ni malament. En tot cas, és un resultat que no es compadeix amb la crispació dels debats que s’han vist les últimes setmanes al Congrés.

El vidre ideològic amb què cadascú examina la actuació condiciona molt l’opinió dels ciutadans. L’electorat d’esquerres és el més entusiasta: entre els votants de Podem, més d’un 60% aprova el Govern, i aquesta xifra arriba al 55,5% entre els del PSOE. Els simpatitzants dels partits de dretes suspenen Sánchez sense pal·liatius: més del 70% dels votants del PP i Cs, i un 88% dels de Vox, són molt crítics amb l’Executiu.

Notícies relacionades

Pel que fa al sobiranisme hi ha una certa divisió, tot i que l’opinió general és negativa. Sorprèn que els votants de JxCat siguin, amb els de Vox, els més crítics amb Sánchez, mentre que a ERC siguin més tebis –tot i que més d’un 47% cregui que ho està fent malament–, alhora que el Govern aprova entre els nacionalistes bascos. Tant en l’electorat del PNB com en el de Bildu, hi ha més ciutadans que pensen que l’Executiu ho està fent bé que el contrari. La Generalitat ha sigut molt més crítica amb el Govern que les autoritats basques.

Gran desassossec

En qualsevol cas, el sondeig continua constatant un gran desassossec per la situació general: menys d’un 9% es mostra poc preocupat. Això no és cap obstacle perquè siguin més (un 38,5% davant el 19,6%) els que pensen que el panorama serà millor en 15 dies, ni perquè la majoria digui que porta bé el confinament. Només un 15,5% el suporta malament, una xifra que amb prou feines creix des del principi de l’estat d’alarma.