CONTROL DE LA PANDÈMIA

El Govern prorroga fins al 15 de juny la restricció de viatges no imprescindibles a Espanya des de la UE

Estableix cinc aeroports i vuit ports com a únics punts d'entrada a Espanya des de l'estranger

Aquest divendres entra en vigor la quarantena obligatòria per als viatgers internacionals que arribin a Espanya

undefined53324713 pasajeros esperan en el aeropuerto adolfo su rez madrid bara200512123954

undefined53324713 pasajeros esperan en el aeropuerto adolfo su rez madrid bara200512123954 / Oscar Canas

4
Es llegeix en minuts

El Govern ha prorrogat fins al 15 de juny la restricció de viatges no imprescindibles a Espanya des de països a la Unió Europea i de països associats a l’espai Schengen per raons d’ordre públic i salut pública. Així ho recull una ordre publicada aquest divendres en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), que advoca per estendre l’aplicació d’aquesta mesura de restricció temporal adoptada el 17 de març pels membres del Consell Europeu per limitar l’expansió de la pandèmia, que s’ha anat prorrogant després d’avaluar la situació. El 8 de maig la Comissió Europea va recomanar una nova pròrroga fins al 15 de juny.

A més, l’Executiu ha fixat cinc aeroports i vuit ports com a únics punts d’entrada a Espanya des de l’estranger, entre els quals hi ha l’aeroport del Prat i el port de Barcelona, segons recull una ordre del Ministeri de Transports publicada en el BOE. Els altres aeroports inclosos són el de Barajas, Gran Canària, Màlaga i Palma, i entre els ports hi figuren també els de Bilbao, Las Palmas, Màlaga, Palma, Tenerife, València i Vigo. La mesura estarà en vigor fins al 24 de maig o fins al final de l’estat d’alarma si hi ha pròrrogues.

La nova ordre del Ministeri de l’Interior publicada en el BOE porta les limitacions a la mobilitat transfronterera acordades al març pel Consell Europeu més enllà del període de la quarta pròrroga de l’estat d’alarma, que conclou el 24 de maig.

Els socis de la UE van deixar al marge d’aquestes limitacions de viatge els ciutadans de països de la UE o residents de llarga durada, així com el personal diplomàtic. Per regla general, podran entrar a Espanya només els ciutadans espanyols, els residents habituals a Espanya i els residents en altres estats de la UE o de l’espai Schengen que es dirigeixin al seu lloc de residència.

També podran traspassar la frontera els treballadors transfronterers, professionals sanitaris o de la cura de gent gran que es dirigeixin a exercir la seva activitat i les persones que acreditin documentalment «motius de força major o situació de necessitat» o motius humanitaris.

L’ordre estableix que serà procedent denegar l’entrada per motius d’ordre públic o salut pública als ciutadans de la Unió i els seus familiars que no estiguin registrats com a residents a Espanya o no es dirigeixin directament al seu lloc de residència a un altre estat de la UE, associat a l’espai Schengen o Andorra.

També es podrà denegar l’entrada al cònjuge o parella d’un ciutadà espanyol i els seus ascendents i descendents al seu càrrec que no viatgin amb aquest o per reunir-se amb aquest. L’ordre entrarà en vigor aquest mateix dissabte, 16 de maig, i tindrà vigència fins a la mitjanit del 15 de juny.  

L’ordre també estableix que es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i la sortida d’Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla

Entra en vigor la quarantena

D’altra banda, aquest divendres entra en vigor la quarantena obligatòria per a les persones procedents d’altres països que arribin a Espanya. Serà una quarantena de 14 dies. La mesura es mantindrà mentre continuï l’estat d’alarma, segons una ordre del Ministeri de Sanitat.

L’ordre estableix les condicions de quarantena a què s’hauran de sotmetre els viatgers internacionals, similars a les que es venien aplicant a les autoritzacions excepcionals atorgades per a les repatriacions d’espanyols i residents a Espanya procedents d’Itàlia.

A la seva arribada a Espanya, els viatgers estaran obligats a guardar quarantena durant 14 dies al seu domicili o allotjament i hauran de limitar els desplaçaments a l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; l’assistència a centres, serveis i establiments sanitaris, i als que obeeixin a causes de força major.

Tots els desplaçaments es realitzaran obligatòriament amb mascareta i hauran d’observar totes les mesures d’higiene i prevenció de la transmissió de la malaltia provocada pel coronarivus, en especial pel que fa al contacte amb els qui convisquin.

Les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per fer-ne el seguiment, però, si tenen símptomes, com ara febre, tos, dificultat respiratòria, malestar general i altres símptomes de cas sospitós de Covid-19, hauran de trucar als serveis sanitaris i indicar que es troben en quarantena per procedir de l’estranger.

Notícies relacionades

D’aquestes mesures queden exceptuats els treballadors transfronterers, transportistes i les tripulacions, així com els professionals sanitaris que es dirigeixin a exercir la seva activitat laboral sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades de coronavirus.

Les agències de viatge, els touroperadors i les companyies de transport hauran d’informar els viatgers d’aquestes mesures a l’inici del procés de venda dels bitllets amb destinació al territori espanyol. En el cas d’aeronaus, les companyies hauran de facilitar un formulari de salut pública per localitzar els passatgers (Passenger Location Card), que haurà de ser entregat pel viatger a l’arribada a Espanya.