EFECTES DEL CORONAVIRUS

JxCat recolza investigar la gestió d'ERC a les residències

S'uneixen a l'oposició per demanar una comissió sobre els centres de grans

Els republicans critiquen la decisió i creuen que Torra estarà també en el focus

zentauroepp53248242 soc roca residencia madrid200427170340

zentauroepp53248242 soc roca residencia madrid200427170340 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, ha explicat que el seu partit recolzarà la creació d’una comissió d’investigació al Parlament sobre la gestió de les residències catalanes durant la pandèmia de la Covid-19. Aquests centres estan gestionats pels seus socis de Govern d’ERC.

«ERC coneix quina és la posició de JxCat i forma part de la normalitat. Aquest plantejament el fem sense cap ànim de polèmica, sense intenció de polemitzar amb ningú. Se’ns ha plantejat al Parlament la creació d’una comissió, hi ha uns grups que l’han impulsat, i creiem que ens hem de manifestar de forma favorable», ha dit en roda de premsa telemàtica.

El dia 21 de maig, el ple del Parlament votarà una proposta de la CUP per crear una comissió d’investigació sobre la gestió de les residències geriàtriques durant la pandèmia, iniciativa que compta amb el recolzament de tots els grups de l’oposició de la Cambra catalana.

A ERC, que defensa que en plena pandèmia és difícil abordar un debat serè sobre l’assumpte, no entenen la decisió dels seus socis. «La proposta era fer esmenes, parlar de model i de futur. És estrany anunciar el vot i fer esmenes alhora», diuen en el partit. En qualsevol cas, creuen que no només estarà sota el focus la gestió de Chakir el Homrani, conseller d’Afers Socials, sinó també la de Quim Torra com a president de la Generalitat.

«No ho hem fet bé»

La gestió de les residències de gent gran va ser un focus de crítiques al Govern durant les primeres setmanes de la pandèmia. «No ho hem fet bé», va admetre el president de la Generalitat, Quim Torra, a principis d’abril.

Pocs dies després, el Departament de Salut va assumir l’atenció sanitària de les persones grans que viuen en residències a Catalunya, que fins al moment eren competència de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat. Els dos departaments estan dirigits per consellers d’ERC.

Notícies relacionades

El canvi va arribar després de la mort de més d’un miler d’avis a diverses residències de tot Catalunya, en algunes de les quals es van comptabilitzar més de 40 morts, com a la Casa Asil de Sant Andreu, a Barcelona.

«Per desgràcia, no sempre es fa tot bé, però l’important és que tot es vulgui fer sempre bé, i d’això n’estic convençut», ha apuntat Pujol.