després de l'ajornament del 5-a pel coronavirus

Urkullu i Feijoó mouen fitxa perquè Euskadi i Galícia votin al juliol

El 'lehendakari' basc proposa convocar amb el «màxim consens» comicis autonòmics

El president de la Xunta avança que s'està treballant per veure en quina «quinzena seria»

GRA325. VIGO, 18/05/2016.- El presidente de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo (3i), saluda al presidente del grupo PSA (Peugeot Citroën), Carlos Tavares (3d), antes de asistir a la reunión hoy en la planta de PSA Peugeot Citroën en Vigo, que fabricará un nuevo modelo de turismo a partir de 2020, año en el que las instalaciones de Balaídos trabajarán al máximo de su capacidad, entre 450.000 y 500.000 unidades anuales, contabilizadas las nuevas furgonetas K9. EFE/Salvador Sas

GRA325. VIGO, 18/05/2016.- El presidente de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo (3i), saluda al presidente del grupo PSA (Peugeot Citroën), Carlos Tavares (3d), antes de asistir a la reunión hoy en la planta de PSA Peugeot Citroën en Vigo, que fabricará un nuevo modelo de turismo a partir de 2020, año en el que las instalaciones de Balaídos trabajarán al máximo de su capacidad, entre 450.000 y 500.000 unidades anuales, contabilizadas las nuevas furgonetas K9. EFE/Salvador Sas / Salvador Sas (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, i el president de la Xunta, Alberto Núñez-Feijoó, han mogut fitxa aquest divendres per intentar que les seves comunitats, Euskadi i Galícia, respectivament, celebrin les eleccions autonòmiques al juliol, després que la crisi sanitària del coronavirus obligués a suspendre els comicis previstos per al 5 d’abril 

El líder del PNB ha proposat als partits bascos que la data es fixi «amb el màxim consens possible», tot i que l’oposició ha qüestionat que s’hagin de celebrar tan aviat. Urkullu, que el 24 d’abril ja va assenyalar al juliol, ha emplaçat l'oposició a arribar a un acord ampli.

«Per pura responsabilitat», ha assegurat, la cita amb les urnes ha de ser abans del 25 d’octubre, data en què teòricament hauria acabat la legislatura actual sense avançament, per la qual cosa «toca parlar d’eleccions».

Feijoó qüestiona la quinzena

En la mateixa línia, el president gallec ha subratllat que la «incògnita» que s’ha d’aclarir ben aviat i «en la qual s’està treballant» és veure quina «quinzena» seria «la més segura» des d’un punt de vista sanitari.

Notícies relacionades

«El que ens queda, i hi estem treballant, és aclarir la incògnita de quina quinzena o en quines setmanes pensem que hi haurà menys possibilitats de rebrot, ja que tots els especialistes ens indiquen que el lògic és que n’hi hagi», ha assenyalat Feijóo, que dijous ja va advertir que la previsió és que els rebrots es produeixin «sobretot a partir de la tardor».

Tot seguit, i insistit sobre la idoneïtat de juliol, Feijóo hi ha deixat la porta oberta. «Acabo de contestar. Estem intentant saber quina és la millor quinzena, la que presenta menys riscos sanitaris», ha sentenciat.