A CATALUNYA

Els comuns advoquen per prohibir les retallades i destinar el 7% del PIB a sanitat

Albiach aposta per un desconfinament per regions sanitàries i no per províncies a Catalunya

17/10/2019 Jéssica Albiach (CatECP) interviene en el Parlament de Catalunya

17/10/2019 Jéssica Albiach (CatECP) interviene en el Parlament de Catalunya / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha reclamat aquest dilluns un «gran acord per la sanitat pública» que blindi un 7% del PIB per a sanitat i prohibeixi les retallades, a més d’una compensació als sanitaris i una revisió del model de sanitat pública a Catalunya que avanci cap a la «desmercantilització». 

En una roda de premsa telemàtica, Albiach ha fet una crida a la «cooperació» entre administracions i forces polítiques, i ha demanat «deixar-se de grans paraules i prendre mesures urgents». «El Govern s’equivocaria si tirés endavant mesures de forma unilateral», ha postil·lat, desdenyant així modificacions per decret llei sense el consens dels grups. «Més que parlar de socis preferents», el Govern hauria «de teixir aliances amb totes les forces polítiques» per aprovar el pla de xoc que encari la crisi del coronavirus, ha apuntat Albiach, «perquè no és moment d’egos ni d’interessos partidistes». 

Quan li han preguntat si considera necessària una nova reforma fiscal, ha assegurat que amb l’aprovada en el marc dels pressupostos és «suficient». «Ens donem relativament per satisfetes fins a veure com va evolucionant la situació», ha dit, i ha batejat l’acord com «la reforma fiscal més valenta que s’ha fet a Catalunya» en els últims anys. Quant a l’eventualitat d’executar retallades, Albiach ha confiat en la paraula del vicepresident Pere Aragonès, que les ha descartat en diverses ocasions, i ha considerat que «no poden ser una sortida a aquesta crisi» perquè «les polítiques d’austeritat s’han constatat ineficaces» i «la ciutadania no ho permetria». 

Notícies relacionades

D’altra banda, ha sentenciat que és «incomprensible» que el Govern pagui a la sanitat privada uns 43.000 euros per pacient derivat per coronavirus: «No és el moment que facin negoci». Albiach també ha admès que veuen positivament que a Catalunya la desescalada es faci per regions sanitàries i no per províncies, una exigència que comparteix el Govern, però ha apuntat que l’estat d’alarma «és una necessitat, no un caprici». 

Segons els comuns, Catalunya rebrà entre 1.500 i 2.000 milions d’euros del Govern, dels 16.000 milions d’euros anunciats que es transferiran directament a les comunitats autònomes per atendre la urgència sanitària.