MESURES PER A LA DESACCELERACIÓ

El ministre de Justícia critica l'ús de les morts per Covid-19 per obtenir «rèdit polític»

Juan Carlos Campo assegura al Congrés que «és fals que a Espanya s'ocultin» dades sobre morts pel coronativus

Defensa el pla d'urgència per recuperar la normalitat als jutjats i anuncia un nou «pla de xoc» en 15 dies

zentauroepp52333390 juan carlos campo200217124147

zentauroepp52333390 juan carlos campo200217124147 / FERNANDO ALVARADO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha advertit aquest dilluns que és «imperdonable» mirar d’«obtenir rèdit polític del sofriment» generat per la pandèmia, cosa que, segons la seva opinió, «és el pitjor insult a les persones mortes» i les seves famílies.  En la seva compareixença en la Comissió de Justícia del Congrés d’aquest dilluns per exposar les mesures adoptades en el sector durant l’estat d’alarma i els plans per a la seva reactivació, Campo ha sigut especialment dur amb l’oposició i amb els qui han qüestionat les dades de morts ofertes per les institucions sanitàries. El PP i Vox han tornat a la càrrega i han acusat el Govern d’«ocultar la veritat» respecte a aquesta qüestió, i han al·ludit, a més, que en la la gestió del Ministeri de Justícia hi ha «més ombres que llums».

«És fals que a Espanya s’ocultin dades sobre els morts de la Covid-19», ha afirmat, per després afegir que «crec que és profundament irresponsable intentar utilitzar políticament les dades de morts per atacar un Govern». I ha concretat que el «qualificatiu d’‘irresponsable’ es queda curt per descriure qui utilitza el dolor i la tragèdia humana com a arma política. En una situació d’extrema sensibilitat social, qüestionar la credibilitat i la confiança en les institucions és perillós i pot dificultar la sortida de la crisi». Ha reconegut, això sí, que hi va haver retard en les inscripcions de morts en els pitjors dies de la pandèmia en els registres civils de grans ciutats, com ara Madrid i Barcelona.

El ministre ha ressaltat que «no són temps propicis ni per a la mentida ni per a la irresponsabilitat, però, sobretot, no és moment de dificultar la necessària reconstrucció del país». Per això ha sol·licitat en diversos moments diàleg i «consens» i «coordinació» amb les comunitats autònomes. «Els demano simplement que deixin de banda acusacions infundades que danyen la credibilitat i la legitimitat de les institucions implicades en la lluita contra el virus».

Nou pla de xoc i altres mesures

El ministre de Justícia anuncia un nou «pla de xoc» que serà aprovat pel Consell de Ministres en 15 dies per a la reactivació dels jutjats contenciosos, mercantils i laborals, tot i que també afectarà l’ordre penal i civil. Després ha detallat els passos que s’estan fent per tornar a aquesta «nova normalitat» en l’Administració de Justícia. Des d’ERC s’ha acusat l’Executiu de Pedro Sánchez de «centralitzar competències», perpetuar un 155 «encobert» i no tenir en compte el Govern de la Generalitat. Bildu s’ha afegit a aquesta crítica: «Han confós el consens pel concentro». Campo no ho ha desmentit taxativament i ha explicat que sempre ha buscat el consens amb les comunitats autònomes.

Notícies relacionades

Entre les principals mesures que inclou el decret aprovat per l’Executiu per implantar als jutjats durant els tres mesos posteriors a l’aixecament de l’estat d’alarma hi figuren torns perquè els funcionaris també treballin a la tarda i habilitar entre l’11 i el 31 d’agost, mesura que ha aixecat crítiques de col·legis d’advocats, de jutges i fiscals i, aquest dilluns, de diversos diputats.  No obstant, també recull iniciatives de pes social i econòmic, com ara habilitar un procés exprés per revisar règims de visita de pares separats malalts per coronavirus. O recalcular amb urgència pensions a fills si els ingressos habituals s’han vist molt minvats per la pandèmia. El ministre ha afirmat que l’examen d’accés a l’advocacia, necessari per exercir com a lletrat i suspès per la pandèmia, es farà de manera telemàtica.

El Consell de l’Advocacia Catalana ha criticat aquest dilluns les mesures del Govern davant el coronavirus en l’Administració de Justícia que recull el reial decret del 28 d’abril, que veu «totalment incongruents i inapropiades» per afrontar les necessitats de la ciutadania en la resolució de conflictes. En un comunicat, afirma que el decret «pretén utilitzar l’aturada circumstancial de la Covid-19 per afrontar la incorrecta articulació del cos judicial per resoldre el col·lapse endèmic de la justícia».