L'esport individual i els passejos hauran de ser de 6 a 10 h i de 20 a 23 h

Les franges horàries es podran alterar si s'acrediten raons per a la conciliació

Sanitat prohibeix agafar el cotxe o el transport públic per practicar activitat física

paseos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern central va concretar aquest dijous les franges horàries en les quals, a partir de dissabte, els espanyols podran alleujar la situació de confinament. Ho va fer en un context de gran malestar de l’oposició, que se sent menystinguda (socis d’investidura inclosos) perquè no se’ls ha consultat ni informat de les mesures concretes de la desescalada. La situació és de tal tensió que, en aquests moments, Pedro Sánchez no té assegurat que pugui prorrogar l’estat d’alarma

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va comparèixer en una roda de premsa a mitja tarda per concretar les hores en què es podrà disfrutar de l’aire lliure llevat que es tinguin símptomes o s’hagi de guardar quarantena, recorda el Govern. La filosofia general és separar les persones grans dels nens. Es deslliuren d’aquestes limitacions els ciutadans que visquin en municipis de menys de 5.000 habitants, que podran fer-ho a l’hora que vulguin. I continua estant vetat que una parella pugui sortir amb un fill.

Les noves mesures entren en vigor dissabte i el ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ d’aquest divendres ha aclarit alguns dubtes. Dos d’importants: les sortides podran ser acumulatives (el Govern demana «responsabilitat») i les franges per passejar i fer esport podran alterar-se si s’acrediten raons de conciliació

Els passejos dels majors de 14 i menors de 70

Podran sortir entre les sis i les deu del matí i entre les vuit del vespre i les onze de la nit. Només es podrà fer una vegada al dia i no allunyar-se més d’un quilòmetre de casa. Es disfrutarà de manera individual o amb una persona amb qui es convisqui, així que continua sent impossible que una parella surti a passejar amb el seu fill adolescent, per exemple. No s’ha establert límit de temps, només que sigui una vegada al dia.

Esport individual sense contacte

Els que vulguin fer esport no professional a l’aire lliure podran fer-ho entre les sis i les deu del matí i entre les vuit de la tarda i les onze de la nit. I només al seu mateix municipi i sense agafar el cotxe o qualsevol mitjà de transport públic. És a dir, no es podrà agafar la planxa de surf i anar al poble del costat. El Ministeri de Sanitat permet fer-ho una vegada al dia. No s’inclou cap límit de quilòmetres, només que sigui a la mateixa localitat. 

Els dependents i majors de 70 anys

Els ciutadans que tinguin algun tipus de dependència, i hagin de sortir amb un cuidador, i els majors de 70 anys podran sortir a passejar entre les 10 i les 12 del migdia i entre set i vuit del vespre. Hauran de fer-ho una vegada al dia i no es podran allunyar més d’un quilòmetre de casa. 

Els menors de 14 anys

En aquesta etapa en què també es permet als adults sortir a disfrutar del carrer, els menors han perdut algunes hores de marge i, a partir de dissabte, hauran de passejar entre les 12 del migdia i les set de la tarda. En tots els casos descrits s’ha de mantenir la distància de seguretat, avisa l’Executiu.

Els horts particulars

Notícies relacionades

Des de dissabte, dia 2, també es podrà sortir de casa per cuidar l’hort particular que està destinat a l’autoconsum, sigui o no al municipi on es resideix. Tant el PP com presidents autonòmics del PSOE com María Chivite (Navarra) i Javier Lambán (Aragó) havien reclamat una mesura així per evitar la pèrdua de les fruites i hortalisses dedicades a l’ús particular.

Més carrers per als vianants

El Govern recomana als ajuntaments que «habiliti» les vies urbanes per respectar les mesures de distanciament social i evitar el contagi del virus. «Serà benvingut i jo ho agrairé, perquè es tracta que tothom pugui disfrutar d’aquestes mesures d’alleujament amb el mínim d’aglomeracions», va comentar Illa. Algunes ciutats com Barcelona i Saragossa ja han anunciat que redibuixaran els seus carrers per facilitar l’espai entre les persones. A la capital catalana, el consistori està estudiant obrir alguns parcs aquest cap de setmana i altres ciutats, com Madrid, no ho faran fins al dia 9, com a molt aviat