EMERGÈNCIA SANITÀRIA

El Congrés fixa els límits de la comissió per a la reconstrucció

El PSOE i Podem volen evitar que el fòrum fiscalitzi la gestió del Govern com demana el PP

Els populars proposen que Ana Pastor sigui presidenta de la comissió de reconstrucció

zentauroepp53195856 graf3886  madrid  22 04 2020   el presidente del gobierno  p200422092417

zentauroepp53195856 graf3886 madrid 22 04 2020 el presidente del gobierno p200422092417 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Mesa del Congrés analitza aquest dimarts la creació d’una Comissió sobre la Reconstrucció d’Espanya després de la crisi del Covid-19 i tot apunta que aquest nou fòrum parlamentari tindrà el format ideat pel PSOE  i Unides Podem, centrat en les propostes de futur però excloent la fiscalització de la gestió del Govern en aquelles setmanes, com pretenia el PP. El líder dels populars, Pablo Casado, ha proposat que sigui l’expresidenta de la Cambra baixa Ana Pastor que la presideixi.

La portaveu popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va proposar que aquesta nova comissió parlamentària, a més d’analitzar mesures de futur, pogués examinar la gestió del Govern del PSOE i Unides Podem en aquesta emergència sanitària i cridés a comparèixer tots els responsables. Però divendres, els socialistes i el grup confederal van registrar un model alternatiu sense la fiscalització de l’Executiu, sinó només amb el debat de propostes i d’estratègies per pal·liar els efectes de la pandèmia.

La Mesa del Congrés, en què el PSOE i Unides Podem tenen majoria davant el PP i Vox, admetrà aquesta proposta, però, abans d’activar-la, haurà d’escoltar a la Junta de Portaveus, on ja estan representats tots els grups, un tràmit que podria substanciar-se la mateixa tarda, d’acord amb les declaracions dels diferents grups per no demorar gaire la constitució d’aquest nou fòrum.

La presidència, l’altre escull

I per posar en marxa aquesta comissió, els grups hauran de resoldre un altre escull, que és l’elecció dels llocs de la taula presidencial i, sobretot, la presidència. Els populars volen aquest lloc al·legant que els socialistes ja presideixen la Comissió General de les Comunitats Autònomes, que analitzarà aquest assumpte al Senat. Ciutadans també creu que correspon a l’oposició presidir aquest nou fòrum, i si els dos grans partits no es posen d’acord, ofereixen al seu diputat José María Espejo-Saavedra.

No obstant, des del PSOE  i Unides Podem creuen que aquesta qüestió s’ha de resoldre per votació i no han acceptat que sigui el PP que s’encarregui de la presidència. És més, el Govern ja havia encarregat a la vicepresidenta Carmen Calvo coordinar la taula de partits per parlar de la reconstrucció.

Els partits del Govern de coalició compten amb prou suport per aconseguir la presidència de la comissió, ja que a favor seu juga el caràcter heterogeni de l’oposició, ja que l’opció del PP tampoc entusiasma les minories.

Segons el disseny dels socialistes i del grup confederal, la nova comissió vol centrar el debat en quatre eixos: el reforç de la sanitat pública; la reactivació de l’economia i la modernització del model productiu; l’enfortiment dels sistemes de protecció social, de les cures i la millora del sistema fiscal; i la posició d’Espanya davant la UE.

Dos mesos de termini

Notícies relacionades

El pla és que es puguin rebre les propostes dels diferents grups, celebrar debats i acordar conclusions conjuntes sobre les mesures a adoptar per a la reconstrucció econòmica i social. En principi, s’estableix un termini de dos mesos de treballs, fins a finals de juny, tot i que prorrogable si hi ha consens, i tot acabarà amb un dictamen que s’elevarà al ple del Congrés per a la seva aprovació.

En la comissió, segons el disseny de PSOE i Unides Podem, tindran cabuda tots els partits amb representació en el Congrés, incloent els minoritaris, però en tot cas a la presa de decisions regirà el criteri del vot ponderat, tenint en compte els vots que cada un té en el ple.