MESURES D'URGÈNCIA

El Govern estén la renda mínima a maltractades i famílies nombroses

Els beneficiaris de la renda garantida de ciutadania la podran rebre si treballen a temps parcial

undefined53257081 pla mitj  de la consellera de la presid ncia i portaveu del 200428164647

undefined53257081 pla mitj de la consellera de la presid ncia i portaveu del 200428164647 / Ruben Moreno Presidencia

2
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts per acord de govern el reglament de la llei de la renda garantida de ciutadania (RGC), segons el qual col·lectius com les famílies nombroses o els aturats de més de 55 anys podran compatibilitzar l’ajuda amb contractes a temps parcial, cosa que facilita el seu accés a la prestació.

Segons recull l’acord, el nou reglament, que actualitza la llei de renda garantida, aprovada el 20 de juliol del 2017, també concreta facilitats per a les dones víctimes de violència masclista, ha anunciat aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell Executiu la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó.

L’ajuda també serà compatible amb el treball intermitent, tenint-se en compte únicament els dies de cotització efectiva i computant-se per mesos naturals els dies discontinus, amb l’objectiu de no perjudicar «les persones treballadores amb jornades molt reduïdes i de molt curta durada»

Així, el nou desenvolupament normatiu recull el funcionament de la renda garantida de ciutadania –com ara requisits d’accés, règim econòmic, finançament, entre d’altres– i també alguns aspectes nous de la prestació, que requeria una concreció més gran «per a una millor i més efectiva aplicació», ha indicat el Govern.

Persones en formació

A més de la compatibilitat del treball parcial amb la RGC per a famílies nombroses i persones de més de 55 anys a l’atur –que ja existia per a famílies monoparentals–, el reglament inclou novetats per a persones en formació o usuàries de serveis residencials.

S’hi incorpora la «compatibilitat i no deducció» de les prestacions econòmiques de formació professional, tant inicial com per a l’ocupació, vinculades a la millora de les competències professionals; i s’estableixen circumstàncies d’excepcionalitat per a menors de 23 anys en situació de risc social.

Quant a les persones que viuen en un servei residencial, la nova normativa concreta que «el caràcter temporal o permanent es determinarà en funció de les circumstàncies de la persona i no del tipus de servei residencial».

Més de 127.000 beneficiaris

L’1 d’abril la RGC va entrar en la seva quarta i última fase d’implantació, que comporta un increment de la quantia fins al 100% de l’indicador de renda de suficiència (IRSC).

Notícies relacionades

Actualment, hi ha a Catalunya 81.636 expedients de renda garantida de ciutadania, que corresponen a 127.711 beneficiaris, la nòmina d’abril dels quals arriba a prop de 31,5 milions d’euros.

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha celebrat l’aprovació aquest dimarts del reglament per desplegar la renda garantida, imprescindible i urgent, però ha reclamat al Govern català que estengui la prestació «a totes les persones que la necessiten», ja que l’ajuda «només arriba al 8% de la població en risc de pobresa a Catalunya, mentre que la taxa de risc de pobresa és del 21%», segons dades de l’Idescat del 2019.