INFORME TÈCNIC PER A LA TRANSICIÓ

La xarxa sanitària haurà de poder aïllar tots els contagiats i els seus contactes per iniciar la desescalada

Les condicions de Sanitat es resumeixen en una: cal executar tot el que no es va poder fer quan va esclatar la pandèmia

El Govern central no es planteja tests massius per identificar asimptomàtics ni als que s'han immunitzat

nz2 6139

nz2 6139

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Els requisits perquè un territori comenci la desescalada es resumeixen en un de sol: la xarxa sanitària ha d’estar en condicions de fer tot el que havia de portar a terme quan es va desencadenar la pandèmia però no va poder executar: fer proves a tots els sospitosos de contagi, aïllar-los a ells i a tots els seus contactes i disposar del triple de llits uci que abans de la pandèmia. Sembla fàcil, però per a això es requereixen molts més mitjans i personal que s’hauran de proveir en les pròximes setmanes.

Són els requisits que el Ministeri de Sanitat va avançar divendres passat a les comunitats autònomes. Formen part del document ‘Recomanacions sanitàries per a l’estratègia de transició’ que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, han entregat aquest diumenge al president del Govern central perquè ho debati amb els presidents autonòmics.

Pacients no Covid-19

El document recull quatre tipus de requisits: Capacitat d’assistència sanitària, de vigilància epidemiològica, d’identificació precoç i aïllament de fonts de contagi i finalment, mesures col·lectives de protecció perquè la incorporació a les activitats quotidianes es faci amb seguretat.

En roda de premsa Simón ha explicat que la clau és «garantir que el sistema sanitari és capaç de respondre si hi ha un altre brot epidèmic». El reforç del sistema sanitari s’ha de fer, a més, amb la recuperació de la normalitat atenció als malalts d’altres patologies que no hagin contret la Covid-19.

 En l’atenció primària, el document exigeix que es garanteixi la capacitat dels centres de salut per detectar precoçment els casos i aïllar tots els casos amb infecció per coronavirus. ¿Què significa això? Diverses coses. Que hauran de disposar de proves PCR per aconseguir identificar els contagiats en un màxim de 24/48 hores. A més hauran de poder separar els sospitosos de Covid-19 mitjançant dues fórmules alternatives: dedicar alguns centres a l’atenció exclusiva d’aquests malalts o establir un sistema eficaç de cribatge a l’entrada.

No són condicions fàcils de complir. Més assequibles es presenten les referides a la capacitat d’atenció als malalts. Es demana que el  territori pugui duplicar la capacitat de llits d’uci per al Covid-19, una cosa que ja ha passat a diferents comunitats o és en camí de complir-se. També que reservin espais lliures i els respiradors necessaris per si fos necessari triplicar-la.    

Notícies relacionades

Sense tests massius

Hi ha estratègies, encara més complexes, que s’han aplicat a països asiàtics o que plantegen altres experts, que no s’han incorporat al document. No hi haurà tests massius a la població per identificar els asimptomàtics, que també poden encomanar. Tampoc es buscarà els que ja han passat la malaltia i hi han desenvolupat immunitat.