ENTREVISTA A LA LÍDER DE CS A CATALUNYA

Roldán: «El Govern pot comptar amb tot el nostre recolzament per fer front al virus»

La dirigent dels taronges demana a Torra que aparqui els «mantres nacionalistes» i prengui les decisions per consens

jregue49719925 barcelona 05 09 2019 pol tica   entrevista a la l der de ciu200425174110

jregue49719925 barcelona 05 09 2019 pol tica entrevista a la l der de ciu200425174110 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán (Tarragona, 1981), fa una crida a aparcar els mantres de l’«època precovid» per donar pas a una etapa de col·laboració entre el Govern i les forces polítiques catalanes que sigui capaç de contenir els estralls del virus.

¿Com és la vida del diputat confinat? 

Continuem treballant per mitjans telemàtics. Mantenim reunions per videotrucada, seguim amb l’activitat parlamentària i parlem amb els sectors més afectats per buscar solucions a aquesta crisi.

El pla del Govern, abans de la pandèmia, era pressupostos i eleccions. Els comptes ja s’han aprovat, però el president allunya ara els comicis. ¿Quan creu que s’han de celebrar?

Em costa, ara mateix, col·locar-me en un altre escenari diferent del que estem. Tenim una urgència a sobre de la taula que és salvar vides. Quan seran o no les eleccions, ja ho veurem. Caldrà parlar llargament de tot el que ha passat i de les responsabilitats polítiques que puguin tenir els dirigents de les diferents instàncies.

Abans de la crisi sanitària, Cs titllava Torra d’expresident perquè la JEC li va retirar la seva acta de diputat. ¿Cs reconeix ara Torra com a cap del Govern?

Torra no està legitimat per seguir al capdavant de la Generalitat perquè va dir que la seva prioritat no era gestionar les urgències de Catalunya i perquè té una condemna que l’inhabilita per exercir un càrrec públic. En el seu moment, vam presentar un recurs d’empara que està en mans del Constitucional. Però ara el que toca és treballar junts, col·laborar, anar tots en la mateixa direcció i deixar de banda les discrepàncies i les disputes partidistes per posar-nos a treballar en tot allò en què estem d’acord. Torno a reiterar la nostra mà estesa al Govern.

Govern i comuns, ¿poden comptar amb el seu recolzament per fer modificacions en els comptes? 

M’hauria agradat haver pogut replantejar els comptes del 2020 perquè estàvem a temps. Ara caldrà fer malabars. Nosaltres estem pensant ja en els pressupostos del 2021. El Govern pot comptar amb tota la nostra ajuda, col·laboració i recolzament per fer front al virus. Sempre que siguin mesures per pal·liar la crisi del Covid-19 ens trobaran, que no hi hagi el menor dubte. 

¿Quin és el seu balanç de la gestió del Govern davant el virus? 

Les competències estan centralitzades en el Govern, per tant, la capacitat de gestió i maniobra de les autonomies és més limitada. Ja arribarà el moment de fer crítiques, retrets i analitzar qui es va equivocar. Però coincideixo amb la resta de la ciutadania en què hi ha coses que es podien haver fet millor, com el desconfinament dels nens. Hem d’anar tots a una i prendre les decisions de forma consensuada i no unilateral. No hem d’aprofitar aquesta situació per confrontar. Sentia com deia Budó que si Catalunya fos independent tot hagués anat molt millor. Em semblen declaracions greus i irresponsables. No toca fer propaganda partidista, no toca tornar als mantres nacionalistes de sempre.

Cs va proposar al Govern la constitució d’un «fòrum autonòmic per a la reconstrucció de Catalunya». Torra va recollir el guant. ¿Quan s’ha de convocar?

Vam sol·licitar aquest fòrum al Parlament perquè el Govern i l’oposició treballem units i coordinats. Però també ha d’obrir-se als agents socials i econòmics. Demano al Govern que l’activi en el transcurs d’una setmana per abordar la crisi sanitària, la protecció dels més vulnerables i la unitat d’acció amb el Govern i la resta de les autonomies.  

Torra plantejarà avui a Sánchez que aixequi l’estat d’alarma o que torni competències. ¿Creu que és el moment d’acabar amb la centralització i seguir la pauta del Govern fixada en el pla de desconfinament ideat pels seus experts?

Totes les mesures que es prenguin per sortir d’aquesta crisi necessiten consens. Per això hem plantejat el fòrum per a la reconstrucció. Si alguna cosa queda demostrada en aquests moments és que les grans decisions polítiques s’han de prendre de forma responsable i per consens.

Notícies relacionades

¿Què espera de Torra en els pactes per a la reconstrucció que impulsa Pedro Sánchez? 

Espero que s’hi assegui, que sigui responsable, que estigui a l’altura. L’he escoltat dir que si hi va serà per parlar d’autodeterminació. L’autodeterminació no salvarà vides, no salvarà llocs de treball. Hi ha una urgència sanitària i econòmica. Això no va d’ideologies.