DESIGNACIÓ POLÈMICA

Andalusia nomena el comissionat per a la Concòrdia en ple estat d'alarma

Reclamat per Vox per arxivar la llei de Memòria Històrica, va ser una de les condicions per recolzar el Govern del PP i Cs

Endavant Andalusia retreu «la concessió amb nocturnitat i traïdoria» i sense haver sigut debatuda amb les altres formacions

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Un càrrec de lliure designaciósense consultes a altres formacions i elegit amb la sordina que dona un mes i mig d’estat d’alarma i mínima activitat política. Aquesta ha sigut la fórmula escollida pel Govern andalús del PP i Cs per nomenar el nou Comissionat per a la Concòrdia, la figura que ha de superar la Llei autonòmica de Memòria Històrica, a petició de Vox i que l’executiu de Juanma Moreno Bonilla va proclamar que, en qualsevol cas, buscaria el consens de totes les forces polítiques andaluses. L’elegit, Francisco Javier Arroyo Navarro, és a més una persona sense cap experiència en la seva nova àrea de treball, cosa que ha afegit estupor a les associacions memorialistes i l’oposició política, que retreu la «nocturnitat i traïdoria» del nomenament en plena crisi del coronavirus.

La designació d’Arroyo Navarro, un tècnic vinculat a diferents administracions del PP i amb el focus posat en la promoció del Turisme, va ser avançada aquest dijous per ‘La Razón’. El nou comissionat és llicenciat en Dret i membre del Cos Superior d’Administradors Civils de l’Estat des de 1998. La seva carrera, fins al moment, l’ha portat a la Delegació del Govern a Andalusia amb l’actual consellera d’Agricultura, Carmen Crespo, i a la Conselleria d’Hisenda, on fins ara era subdirector de coordinació i control pressupostari. Anteriorment, va ser conseller de Turisme a l’Ambaixada d’Espanya a Buenos Aires, segons consta en el Butlletí Oficial de la Junta d’Andalusia del dia 23, on consta el seu nomenament.

«Imposició totalitària i esbiaixada»

A partir d’ara, Arroyo Navarro haurà de concentrar els seus esforços a revisar la Llei Andalusa de Memòria Històrica i Democràtica, una norma aprovada el 2017 sense cap vot en contra, ja que l’esforç per un consens de mínims va permetre l’abstenció del PP i Cs. Però Vox va irrompre al Parlament andalús en les eleccions autonòmiques del 2018, i des d’aleshores no ha desaprofitat l’ocasió de desprestigiar i sol·licitar la derogació d’una llei «que imposa de forma totalitària una visió esbiaixada de la història andalusa entre 1931 i 1982». De fet, va incloure aquesta derogació en el seu acord per recolzar el nou govern de dretes.

Aquest qüestionament de la política memorialista, un debat ja tancat a Andalusia igual com el de violència de gènere, va portar el PP a escorar la seva actitud i arribar a titllar la norma de «revengista». I tot i que no va arribar a l’extrem de sol·licitar la seva derogació, els populars sí que van apel·lar a l’«esperit de la Transició» per promoure la seva substitució per una Llei de la Concòrdia que, per tirar endavant, van assegurar, havia de comptar amb el màxim recolzament possible.

Polítiques en retrocés

No obstant, en aquests 15 mesos transcorreguts des de l’arribada al poder del PP i Cs, les polítiques de recuperació de la memòria històrica i la recuperació de l’honor de les víctimes del franquisme ha anat agonitzant per abandonament. Es manté el pressupost semblant al de l’anterior legislatura per a exhumacions i identificacions genètiques, però la resta d’actuacions no s’han desenvolupat. De fet, continua sense desenvolupar-se l’apartat referit a la presència de símbols franquistes als municipis o el nom dels carrers. Ben al contrari, des de l’Ajuntament de Còrdova, governat pel PP, s’ha promogut la tornada de rètols al·lusius a personatges vinculats a la dictadura. I l’exhumació de Queipo de Llano, el general franquista enterrat a la basílica de la Macarena (Sevilla), segueix en stand by.

Notícies relacionades

Així mateix, Vox ha qüestionat en diverses ocasions els ajuts a les associacions memorialistes, reclamant que es dediquin a accions sobre el terreny i no al finançament de les despeses de les diferents entitats, i fa uns mesos va presentar el seu propi articulat de la nova llei, en què demanaven el reconeixement per «als caiguts dels dos bàndols».

El nomenament d’Arroyo Navarro ha caigut com una galleda d’aigua freda sobre les associacions i els col·lectius memorialistes, món al qual és completament aliè. Des d’Endavant Andalusia retreuen la «nocturnitat i traïdoria per intentar tapar una nova concessió a Vox», que demostra a més la «nul·la intenció del Govern de les dretes per desenvolupar polítiques de veritat, justícia i reparació de les víctimes del franquisme». La confluència d’esquerres retreu a més que la decisió hagi sigut adoptada en plena crisi del Covid-19, sense haver consultat ni amb l’oposició, ni amb les associacions de memòria històrica i democràtica d’Andalusia.