El Govern es felicita per la rectificació sobre el desconfinament de menors

La Generalitat eludeix ara reclamar que s'apliqui la seva proposta alternativa

«Espanya és atur i mort, Catalunya vida i futur», proclama el president de la Cambra de Comerç

budo-gene

budo-gene

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, s’ha alegrat per la rectificació del Govern respecte al desconfinament parcial dels menors de 14 anys i ha insistit que respecte al «passaport immunitari», es tracta d’una proposta de l’informe del doctor Oriol Mitjà que serà sotmesa a debat.

«Celebrem que hagin corregit la seva posició inicial, entenem que la ciutadania ha demostrat un compromís absolut amb les mesures i una gran responsabilitat, segur que amb aquesta mesura que permetrà a nens i nenes sortir a passejar la ciutadania continuarà col·laborant amb un elevadíssim grau de responsabilitat», ha afirmat Budó sobre els menors, eludint ja l’opció d’implantar les mesures que va proposar la Generalitat respecte a la sortida limitada al carrer dels menors. «Sol·licitem al Govern que respecte a les mesures que vagi prenent, ho faci tenint en compte criteris científics, mèdics i epidemiològics», s’ha limitat a afirmar.

La titular de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que el Govern espanyol «va improvisar» sobre això i va rectificar. «Nosaltres ho havíem debatut, i que quan vam poder plantejar la sortida, la vam plantejar, i vam recomanar a menors de 0 a 3 anys no portar mascareta, i de 3 a 12, mascaretes adaptades a la seva cara, que poden ser de fabricació casolana, i vam incorporar-hi adolescents fins a 18 anys», ha explicat. El titular d’Interior, Miquel Buch, ha lamentat el «mar de dubtes, que dona molta incertesa», del Govern i ha demanat l’informe a partir del qual s’ha pres la decisió.

Un Govern «fort» a Badalona

Respecte a la detenció amb símptomes d’embriaguesa del ja exalcalde de Badalona, Álex Pastor, la portaveu del Govern ha afirmat d’entrada que es tracta d’«una situació personal que sembla vinculada a unes addiccions», i en l’àmbit polític ha demanat als regidors nomenar una nova persona a l’alcaldia de Badalona, amb un «govern fort». No ha concretat la portaveu si això passa per una alcaldia progressista, tal com ha proposat Dolor Sabater, de Guanyem Badalona. Després del control per possible alcoholèmia, «el comportament de la persona no ha sigut normal i se l’ha detingut per atemptat a l’autoritat i agressió», s’ha limitat a apuntar el conseller Buch.

El passaport immunitari, a «debat»

Sobre el pla de desconfinament del Govern, Budó ha afirmat que es va encarregar al doctor Oriol Mitjà el text, que aprovarà el Consell Executiu a final de setmana. «Una de les eines era la necessitat de dotar-nos d’aquest passaport immunitari, a partir d’aquí en l’informe del doctor Mitjà presentat ahir no desapareix aquesta eina –el passaport– i recomana alguna eina com aquesta», ha afirmat. «I matisa que cap país d’Europa ha pres aquesta decisió però que s’està debatent i en aquest marc a Catalunya també debatrem la necessitat de dotar-nos d’aquesta eina».

Actuacions en residències

Notícies relacionades

Sobre la situació de les residències geriàtriques, Vergés ha desplegat una sèrie de xifres d’actuació. «A les residències hem fet 23.700 proves PCR, 10.600 entre el 14 i el 19 d’abril, i diferents intervencions en els 15 últims dies, en contactes telefònics, enquestes, formació i consell, 184 visites presencials, 336 desinfeccions. S’ha repartit i intensificat el repartiment de material a les 1.370 residències i centres de salut mental, 497.000 unitats repartides l’última setmana, i entre ahir i avui, 272.000 unitats per tenir la protecció adequada. 122 residències amb complexitat per falta de personal», ha descrit.

Canadell: «Espanya és atur i mort»

La titular de Presidència, Meritxell Budó, ha insistit que la gestió de la Generalitat en cas d’haver sigut un país independent hauria sigut diferent. «No sé si ho hauríem fet millor, però segur que ho hauríem fet diferent, perquè hauríem decretat el confinament total el 13 de març», ha afirmat. Aquest mateix dimecres el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha afirmat en un tuit que «Espanya és atur i mort i Catalunya, vida i futur».