CONFLICTE ENTRE ADMINISTRACIONS

El Govern i el PSOE posen setge als tribunals el decret estrella de la Junta d'Andalusia

Recorren davant el Constitucional una norma aprovada amb urgència en ple estat d'alarma

L'Executiu del PP i Cs obrirà una via de negociació i portarà la nova norma a la Cambra quan es recuperi l'activitat parlamentària

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805 / Maria Jose Lopez

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El que estava cridat a ser el projecte estrella de la primera legislatura del PP i Cs a la Junta d’Andalusia, un decret llei per reduir la burocràcia i reactivar l’activitat econòmica, s’ha encallat en la justícia. El PSOE andalús i el Govern central han recorregut davant del Tribunal Constitucional la nova norma, que malgrat modificar d’un cop 27 lleis i suprimir un centenar de tràmits va ser aprovada per la via d’urgència en ple estat d’alarma i davant d’un Parlament autonòmic reduït a la mínima expressió. Després de conèixer el front judicial, l’Executiu andalús ha obert una via de negociació per mirar de resoldre un obstacle competencial que afecta, això sí, tot just un 5% del contingut del text. No obstant, es compromet, a més, a portar la norma a la Cambra regional una vegada es reprengui l’activitat política amb normalitat.

La norma, aprovada el 9 de març i convalidada per la Cambra el 2 d’abril, es va presentar com la iniciativa de més calat de la legislatura i la panacea de l’Executiu de dretes per reactivar l’economia andalusa i atreure inversió i empreses, i facilitar, a més, l’emprenedoria. Un canvi radical en el model productiu andalús que, segons l’oposició, encobreix una gradual liberalització del mercat i que, a més, no compta amb el consens de tots els sectors ja que, per exemple, els sindicats no van ser citats a la seva elaboració, com sí que es va fer amb els empresaris. Més de 80 col·lectius s’han unit per demanar que es retiri, mentre que tant el PSOE com Endavant Andalusia no hi van escatimar crítiques en el seu moment a l’entendre que es robava un debat que afectava qüestions com el model audiovisual o la relaxació dels controls mediambientals.

Invasió de competències

Ara, la ministra portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, va confirmar que el Govern compta amb el dictamen positiu del Consell d’Estat per recórrer el decret andalús a l’entendre que envaeix competències del Govern central en matèries com la protecció del patrimoni històric i la llei audiovisual. D’una banda, estimen que l’article 13 del nou text, en què s’eximeix d’autorització prèvia administrativa, i fins i tot de comunicació, a la conselleria competent, a determinades intervencions sobre béns d’interès cultural i el seu entorn, topa amb les competències en defensa del patrimoni cultural, artístic i monumental espanyol contra l’exportació i l’espoliació, que corresponen a l’Executiu central.

Així mateix, el Govern central qüestiona els canvis en matèria audiovisual, ja que el nou decret aixeca la prohibició que hi hagi publicitat privada i institucional en emissores pirates o sense llicència, cosa que obre, a més, la possibilitat al fet que empreses privades entrin a les cadenes que gestionen els ajuntaments, mesures totes dues que concerneixen a la llei general de la comunicació audiovisual, en vigor des del 2010.

Segons va indicar la ministra portaveu, el recurs inclourà la petició de suspensió de les disposicions afectades per «l’absència d’extraordinària i urgent necessitat» i perquè els prejudicis «poden ser d’impossible reparació», petició que el TC sol fer al venir del Govern. L’Executiu, no obstant, s’obre a negociar amb la Junta d’Andalusia per resoldre la «controvèrsia» i «adequar el decret llei a l’àmbit competencial previst a la Constitució», va dir Montero. En aquest sentit, des de l’Executiu andalús ja s’ha encarregat al conseller de Presidència que s’obri aquesta via d’entesa.

Sense encaix jurídic, al·lega el PSOE

Notícies relacionades

Més complicat es preveu el recurs d’inconstitucionalitat plantejat per 50 senadors en nom del PSOE d’Andalusia i que es presentarà formalment quan quedin habilitats els terminis administratius actualment suspesos. Aquest recurs es fonamenta, segons va explicar el portaveu adjunt al Parlament andalús, Manuel Jiménez Barrios, en el fet que la modificació de 21 lleis i sis decrets «no s’ajusta a circumstàncies d’urgent necessitat», un element «substancial» per justificar la celeritat en la seva aprovació. Jiménez Barrios va apuntar, a més, un element «formal» per aquesta aprovació a la Diputació Permanent. Per al PSOE, «no hi ha encaix jurídic» del text perquè les atribucions de la Diputació Permanent arriben només a períodes vacacionals o canvi de Govern. «La irregular habilitació de la Diputació Permanent i el seu abús el col·loquen en situació de radical nul·litat», va assenyalar.

«El decret no simplifica, elimina controls», va retreure el parlamentari socialista andalús, lamentant que des del Govern del PP i Cs s’hagi aprofitat «l’excusa de la crisi sanitària» per aprovar «per la porta de darrere» qüestions «que no hi tenen res a veure».