RONDA DE CONTACTES

Sánchez mirarà de collar Casado a la taula de reconstrucció

El Govern insisteix que el PP s'uneixi, malgrat que els seus socis apel·len a l'aliança de la moció de censura

El president admet la seva por que la desescalada suposi un risc i arribi una segona onada de contagis

sanchez-casado / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez és plenament conscient que Pablo Casado ha decidit ja la seva estratègia: polaritzar amb el Govern burxant en els errors de gestió del coronavirus. No obstant, el president mira que aquesta pressió sobre l’Executiu se situï a la teulada del PP oferint-li el que menys encaixa amb els plans del líder conservador: teixir acords i collar-lo a una taula per a la reconstrucció social i econòmica del país després de la pandèmia. Quan aquest dilluns a les onze del matí tots dos es reuneixin, per videoconferència, Sánchez comptarà amb el suport d’haver anat sumant la resta de partits a aquest projecte. Fins i tot les excepcions el beneficien: Vox i la CUP, les dues formacions que s’autoexclouen  i amb les quals Casado quedaria alineat si no s’hi uneix. 

A ningú se li escapa que qualsevol oferiment de pacte, després de la cridanera absència de contacte amb el principal partit de l’oposició des que va començar la pandèmia, no només és difícil de recollir per un líder consevador que se sent ofès, sinó que, a més, neutralitzaria la confrontació que encapçala el PP. Per això, les resistències de Casado i, per això, també la pressió creixent de Sánchez, que ha tret partit de la plantada que el cap popular li va donar a la reunió que el Govern va anunciar per a dijous entre tots dos: el president ha aprofitat per guanyar temps sumar recolzaments. En dos dies va aconseguir teixir la complicitat dels partits minoritaris. ERC, Bildu i els membres del Grup Mixt (Unió del Poble Navarrès, Coalició Canària, Nova Canàries, el Partit Regionalista Càntabre, Fòrum Astúries i Terol Existeix) es van unir aquest divendres a Ciutadans, el PNB, Més País, JxCat i Compromís. És cert que falta concretar el dia exacte de la reunió de la taula, però el fòrum es posarà en funcionament la setmana que ve.

En les reunions d’aquest divendres, Sánchez no va avançar cap full de ruta ni continguts. Tampoc va voler escoltar reivindicacions territorials. Només era una primera presa de contacte. Sí que els va remarcar, segons fonts dels partits canaris i d’Unió del Poble Navarrès, els riscos de la «desescalada» del confinament per por de patir una segona onada de contagis, com ha passat, va citar, a Singapur. 

«Una peça fonamental»

La decisió del PP és complicada i el Govern, que ho sap, juga amb guant de seda. «El PP és una peça fonamental molt important per construir denominadors comuns per afrontar els pròxims mesos i els pròxims anys amb una gran aliança i que els esforços no es dissipin. Confiem que el PP se sumi a la iniciativa», va insistir aquest divendres la portaveu governamental i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. 

No obstant, alguns dels aliats de Sánchez en la investidura, com ERC o Més País, no veuen tan imprescindible la presència del PP. El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, creu que la taula pot posar-se a funcionar amb l’«esperit de la moció de censura» i Íñigo Errejón recorda que «ja hi ha majoria parlamentària» per a això.  

Montero va preferir seguir en la seva crida al PP.  Va apel·lar a posar en marxa la taula «al més aviat possible» i va garantir que l’ordre del dia serà «obert i flexible» perquè cada partit pugui contribuir sense sentir-se «delimitat».  «Participar en la taula no significa que no tinguin ideologia ni s’oblidin dels seus principis», va subratllar. 

Els «errors» del 1977

Notícies relacionades

Els republicans van decidir afegir-se a la iniciativa de Sánchez després d’una trobada amb Rufián que va durar entorn de 45 minuts. ERC s’afegeix al fòrum sempre que no comporti cap invasió competencial i que la sortida de la crisi passi per reforçar els serveis públics i per polítiques «per dignificar la vida de la gent».  Els republicans van insistir que el seu partit no estarà per «blanquejar» el Govern, ni per recolzar receptes i «errors» com els del 1977 i van demanar que continuï la taula de diàleg amb Catalunya, però van deixar clar que això no condicionarà la seva participació al fòrum de reconstrucció.

«Estarem en qualsevol espai en el qual s’apliquin polítiques que ajudin la gent per pal·liar la crisi econòmica que ve. L’únic límit són les invasions competencials», va explicar Rufián en roda de premsa.