LLUITA CONTRA EL Covid-19

El Govern fa Sánchez «responsable» d'un possible rebrot si relaxa el confinament

Budó reclama a l'Executiu central l'informe en què basa la decisió de reprendre l'activitat no essencial

zentauroepp52883234 el president de la generalitat  quim torra  reunit per video200322115400

zentauroepp52883234 el president de la generalitat quim torra reunit per video200322115400 / Jordi Bedmar Govern

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha carregat amb duresa aquest dissabte contra l’Executiu central per relaxar les mesures de confinament a l’ordenar que es reprengui l’activitat dels sectors no essencials que obligarà milers de treballadors a traslladar-se als seus llocs de treball. El president del Govern central, Pedro Sánchez, va limitar la mobilitat del 30 de març al 9 d’abril amb una mesura que ara ha decidit no allargar més, i el Govern ha avisat que el farà responsable d’un possible brot de contagis a Catalunya.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha acusat el Govern espanyol de «centralitzar les competències i espolsar-se responsabilitats» en una roda de premsa telemàtica, i ha defensat que «molts experts, epidemiòlegs, metges» demanen prorrogar el confinament total. En aquesta direcció, ha demanat l’informe del comitè d’experts que assessora el Govern central per argumentar la seva decisió. De fet, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, va assegurar ahir que no se l’havia tingut en compte.

Budó també ha reclamat al ministre de sanitat, Salvador Illa, conèixer les mesures necessàries de protecció perquè els treballadors es moguin amb protecció «per garantir que no hi ha un brot de la pandèmia». «Correm el risc que tot el sacrifici que hem fet serveixi de ben poc», ha alertat la portaveu. I ha reblat que «si amb aquestes mesures hi ha un brot, els responsables d’aquest possible brot seran els que prenen les decisions sense tenir en compte l’opinió dels experts».

La consellera de Presidència ha negat que les seves exigències responguin a una «batalla partidista» o que formin part d’un xoc d’«unes institucions contra les altres», sinó que ha defensat que «no hi ha una activitat immunitària prou elevada» per reprendre la normalitat perquè el percentatge de persones que han tingut la malaltia encara és baix. «No hi ha un desconfinament amb garanties, no es poden fer encara proves a tota la població», ha postil·lat.

Així mateix, ha insistit que el Govern central «decreta el confinament sense dir com ho farà» perquè segons el Govern català no ha informat de les noves mesures de restricció i protecció sanitària, i «ha fet un canvi en el reial decret en què eximeix de responsabilitat el Govern central en cas de nous contagis del Covid-19 després d’aixecar el confinament i trasllada la responsabilitat a les empreses i els autònoms». 

D’altra banda, en una altra compareixença telemàtica la consellera de Salut, Alba Vergés, ha exigit al Govern central que «no precipiti» el desconfinament fins que hagin passat 14 dies del pic de contagis que, segons la conselleria, encara no s’ha arribat a Catalunya. Això sí, ha calculat que aquest canvi en la corba podria arribar la setmana que ve, per la qual cosa ha sol·licitat que l’inici de la desescalada sigui a finals d’abril, «no ara». «Si precipitem el desconfinament aquesta evolució que avui hem aconseguit controlar podria canviar», ha afegit, i ha advertit que «posaria en risc tot el sistema de salut i tota la població».

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha insistit en la crítica i ha assegurat que el Govern central «no està a l’altura» de les circumstàncies en la gestió del coronavirus i que amb l’activació de l’estat d’alarma s’han «laminat» les competències de la Generalitat. «El desgavell, la incertesa, la informació que estem rebent i les decisions que es prenen no ens estan ajudant res en la lluita contra el Covid-19», ha etzibat. També ha certificat que l’Executiu central ja els ha traslladat la seva negativa a allargar el confinament total, una mesura en què el president Quim Torra insistirà aquest diumenge durant la conferència de presidents autonòmics.

Però, malgrat les crítiques, admeten que no poden cridar a la desobediència de treballadors i empresaris: «No podem demanar a la població que no vagi a treballar perquè no podem garantir que no se’ls farà fora de la feina», ha reconegut Buch.

Notícies relacionades

El Govern ha recordat a la ciutadania la necessitat de mantenir els dos metres de distància, que evitin aglomeracions en el transport públic, que les empreses afavoreixin el teletreball i que flexibilitzin l’hora d’entrada i sortida del lloc de treball.

Repartiment de mascaretes

Sobre el repartiment de mascaretes anunciat pel Govern central, Budó ha assegurat que Protecció Civil s’encarregarà de la distribució, però ha criticat que «ni el Ministeri de Transports ni la Delegació del Govern» s’hagin posat en contacte amb la Generalitat per organitzar aquesta operació. «Reclamem a l’Estat que sigui rigorós i responsable», ha etzibat.