DIRECTRIUS DEL GOVERN

¿Com protegir-se per a la tornada a la feina?

El Ministeri de Sanitat recomana, entre altres coses, rentar la roba a més de 60 graus en una guia de bones pràctiques

zentauroepp52982910 metro200410174443

zentauroepp52982910 metro200410174443 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
E. P.

El Govern recomana rentar la roba de treball a una temperatura d’entre 60 i 90 graus i considera que «no és imprescindible» utilitzar la mascareta durant la jornada laboral si el tipus de treball no ho requereix i es manté la distància interpersonal.

Així es recull en la guia de bones pràctiques en centres de treball per prevenir contagis pel coronavirus publicada per l’Executiu coincidint amb la reincorporació, aquest dilluns, als seus centres de treball dels empleats d’activitats no essencials que no puguin teletreballar.

Sense símptomes

El primer que destaca el document és que no s’acudeixi al centre de treball si es presenten símptomes o s’hagués tingut contacte «estret» amb persones infectades, fins a confirmar que no hi ha risc per a un mateix o els altres.

A més, tampoc hauran d’acudir les persones més vulnerables per edat, per estar embarassades o patir afeccions mèdiques que, en cas necessari, «poden contactar amb el seu metge perquè acrediti la seva necessitat d’aïllament i que, si així fos, es considerarà a efectes laborals una situació assimilada a accident de treball per a la prestació econòmica d’incapacitat temporal».

Entre les mesures que contempla la guia es troben, al seu torn, evitar mitjans de transport que suposin l’agrupació de persones i, en cas d’utilitzar el cotxe o un VTC, extremar les mesures de neteja i evitar que viatgi més d’una persona per cada fila de seients.

En els viatges en autobús, metro o tren, es recomana guardar la distància interpersonal amb altres viatgers i, en el cas del transport públic, la guia recomana utilitzar una mascareta higiènica, no mèdica.

Escalonar horaris

L’Executiu aconsella planificar tota l’operativa perquè els empleats puguin mantenir la distància interpersonal recomanada i també les zones comunes.

Quan es tracti d’empreses o establiments oberts al públic, s’hauran d’implementar mesures per minimitzar el contacte entre persones treballadores i el públic, com establir un aforament màxim, habilitar controls d’accés o facilitar equips de protecció individual quan els riscos no es puguin evitar.

Igualment, quan l’espai de treball no permeti mantenir la distància interpersonal en els torns ordinaris, els horaris de treball es procuraran escalonar en la mesura possible, cosa que també evitarà aglomeracions en el transport.

S’hauran de realitzar tasques diàries d’higienització «reforçada» amb productes autoritzats i s’haurà de subministrar material higiènic i de prou protecció per evitar els contagis entre els treballadors.

Les empreses hauran de facilitar el teletreball o condicions laborals de baix risc, tot i que en els casos que no sigui possible els empleats.

«En cas de no ser possible, els empleats en aquestes circumstàncies podran sol·licitar una valoració del seu facultatiu d’atenció primària», assegura el text.

Mesures d’higiene

La guia aconsella la ventilació periòdica a les instal·lacions almenys de forma diària i per espai de cinc minuts.

Per ajudar la bona renovació de l’aire i fer-ho de manera habitual, és recomanable reforçar la neteja dels filtres d’aire i augmentar el nivell de ventilació dels sistemes de climatització.

A més es considera convenient reforçar les tasques de neteja en totes les estades, amb especial incidència en superfícies, especialment aquelles que es toquen amb més freqüència com finestres o poms de portes, així com tots els aparells d’ús habitual pels empleats, des de comandaments de maquinària a taules i ordinadors. En cada canvi de torn és necessari netejar l’àrea de treball utilitzada per un empleat.

Mocadors d’un sol ús

Per a la gestió dels residus ordinaris, es recomana que els mocadors d’un sol ús que el personal faci servir per a l’assecatge de mans siguin rebutjats en papereres o contenidors protegits amb tapa i, si és possible, accionats per pedal.

Alhora, la guia advoca per no compartir equips de treball o per maximitzar la higiene en cas que això no sigui possible, així com per ventilar diàriament les instal·lacions i reforçar les tasques de neteja en totes les habitacions.

«El personal de neteja assignat a aquestes tasques ha de tenir una correcta protecció, realitzant totes les tasques amb mascareta i guants d’un sol ús, a més de disposar dels detergents habituals, ja que són suficients, tot i que també es poden contemplar la incorporació de lleixiu o altres productes desinfectants a les rutines de neteja, sempre en condicions de seguretat», afirma el document.

Quant als uniformes de treball, el Govern diu que s’hauran d’embossar i tancar i es traslladaran fins al punt on es faci el seu rentat habitual, recomanant-se un rentat amb un cicle complet a una temperatura d’entre 60 i 90 graus.

Notícies relacionades

Des del Govern també aposten perquè en cas que un treballador presenti símptomes mentre es trobi al seu lloc de treball, s’aïlli el contenidor on hagi dipositat mocadors o altres productes utilitzats, una bossa d’escombraries que haurà de ser extreta i de col·locada en una segona bossa d’escombraries, amb tancament, per al seu dipòsit en la fracció resta (agrupació de residus d’origen domestico que s’obté una vegada efectuades les recollides separades).

Finalment, quan s’arribi a la llar després de treballar, les persones hauran de cuidar les distàncies i les mesures d’higiene, especialment si conviuen amb altres persones que es trobin entre els grups de risc.