Epidèmia

Interior reforça per a sanitaris i dones amenaçades la seva app AlertCops

L'aplicació sumarà un nou botó SOS per a integrants d'aquests col·lectius, la seguretat dels quals «és prioritària» per a Grande-Marlaska

El ministre es diu convençut del futur d'uns nous Pactes de La Moncloa: «Si aquest país va poder el 1977, ho podrà fer ara»

undefined53034627 el ministro del interior  fernando grande marlaska  durante 200406171851

undefined53034627 el ministro del interior fernando grande marlaska durante 200406171851 / Moncloa

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa telemàtica des de la Moncloa que l’aplicació d’alertes policials AlertCops es reforçarà a partir d’aquest dimarts amb dues funcions afegides per a dos col·lectius vulnerables en aquesta crisi: els sanitaris i les víctimes de violència de gènere.

Aquest dimarts, els membres d’aquests dos col·lectius que s’instal·lin aquesta aplicació al seu mòbil i s’identifiquin com a integrants d’aquests grups, comptaran als seus telèfons mòbils amb un botó d’alarma, o «botó SOS», com l’ha anomenat el ministre.

El sanitari o la víctima de violència masclista que assisteixi o es vegi en un moment de perill haurà de prémer aquest botó cinc vegades almenys en sis segons –perquè no hi hagi activacions accidentals–. Llavors el sistema gravarà i enviarà deu segons d’àudio a la sala de control policial, on es valorarà el risc.

AlertCops és «un servei prestat a través d’una app gratuïta que proporciona relació directa amb les forces i cossos de seguretat». L’aplicació va ser creada abans de la crisi sanitària. Permet fer trucades i enviar alertes geoposicionadas, i habilitar un xat directe amb la Policia i Guàrdia Civil per remetre fotos i vídeos de la situació que se’ls vol explicar.

La nova funció de l’app està «orientada al personal sanitari per a una resposta immediata a les seves demandes de seguretat, absolutament prioritàries», ha explicat el titular d’Interior, i per a les víctimes de la violència masclista, que necessiten comptar amb «una protecció reforçada».

Presos independentistes i Melilla

Grande-Marlaska s’ha mostrat «totalment d’acord, com no podia ser d’una altra manera i potser per deformació professional –és jutge– i per deformació de valors democràtics», amb l’opinió expressada pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campos –també és jutge-, sobre el que ha dit avui Miquel Iceta, líder dels socialistes catalans, sobre la possibilitat que els independentistes catalans presos compleixin la seva condemna fora dels centres penitenciaris. Campos havia contestat a una pregunta periodística sobre el tema dient que això depèn en última instància del tribunal sentenciador, el jutge de vigilància penitenciària i Institucions Penitenciàries. 

Grande-Marlaska ha respost també a preguntes sobre el mig centenar d’immigrants il·legals que a la matinada d’aquest dilluns van aconseguir penetrar en territori espanyol saltant la tanca fronterera de Melilla. Els expedients per aquest salt es tramitaran. «L’estat d’alarma no limita ni relaxa els drets i llibertats de tots els ciutadans. Es tramitaran els expedients i es resoldran amb la possibilitat de control judicial», ha explicat el ministre.

En el cas que el jutge autoritzi a Interior una expulsió, aquesta «no es pot materialitzar perquè les fronteres estan tancades, per la qual cosa s’activaria l’acollida», ha continuat. L’expedient d’expulsió es reactivaria una vegada que les fronteres «tinguin un servei ordinari». 

Grande-Marlaska ha volgut al·ludir als dos agents de la Guàrdia Civil que han resultat ferits durant el salt de la tanca de Melilla, mostrant-los la seva solidaritat. 

Denúncies i contagis

El ministre ha advertit que les forces sota el seu comandament investigaran el contingut de la denúncia interposada per Unides- Podem sobre la suposada existència d’una organització criminal dedicada a difondre notícies falses, si així ho decideix l’autoritat judicial. El titular d’Interior ha dit que Policia i Guàrdia Civil fan un «monitoratge constant» de les notícies falses i estafes a internet.

Grande-Marlaska ha aprofitat també una pregunta de la premsa per enviar un anunci als treballadors de les forces de seguretat: «No serem mesquins, quan procedeixi» es consideraran malaltia laboral els contagis per Covid-19 entre els seus homes i dones. «Estan a l’avantguarda, just darrere del personal sanitari», ha dit el ministre.

Menys moviment

El ministre ha assegurat que la situació de l’epidèmia a Espanya es pot enfocar «amb cautela, cap a l’optimisme», ja que d’un 22% de ràtio de contagis al començament de l’estat d’alarma a Espanya s’ha passat a un 3%, si bé «no podem de cap manera abaixar la guàrdia».

En aquest sentit, Interior està redoblant els esforços per garantir la limitació dels moviments. La circulació de turismes, segons ha explicat el ministre, es va reduir el cap de setmana passat en un 95% «respecte als valors habituals». De la mateixa manera, l’accés a les grans ciutats va caure en un 91%. «Després d’aquestes xifres hi ha milers de contagis evitats», ha comentat.

Aquesta Setmana Santa, l’agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil augmentarà els punts de control a les carreteres i els controls nocturns i de matinada, ha anunciat Grande-Marlaska. El cap de setmana va registrar 130 denúncies dels que de matinada sortien de les seves residències. «Reduir la mobilitat significa salvar vides», ha dit.

Llum en el túnel

Notícies relacionades

Grande-Marlaska ha dit que es veu «alguna llum al final del túnel» i s’ha presentat com convençut del futur d’una nova edició dels Pactes de la Moncloa en la circumstància dura que viu Espanya. «Si aquest país va poder fer-ho el 1977, podrà fer-ho ara sens dubte», ha apostat. «La reconstrucció econòmica amb una resposta democràtica és imprescindible», ha afegit.

El ministre de l’Interior ha volgut alliçonar la població amb aquestes paraules: «La nostra resposta com a país està sent exemplar, i ja dona fruits. Demano als ciutadans i ciutadanes que perseverin en la lluita. Si mantenim la perseverança i la solidaritat, vencerem el virus sense cap dubte».