Els diputats de Vox tornaran al Congrés malgrat estar suspesa l'activitat

Abascal es grava un vídeo des del seu despatx a la Cambra baixa per criticar el Govern

Anuncien que donaran 237.000 euros després de rebutjar que els diputats donin el seu extra per desplaçaments

GRAF019. MADRID, 28/01/2020.- El portavoz de Vox en Congreso, Iván Espinosa de los Monteros, en rueda de prensa tras la reunión de la Junta de Portavoces, este martes en Madrid. EFE/Javier Lizón

GRAF019. MADRID, 28/01/2020.- El portavoz de Vox en Congreso, Iván Espinosa de los Monteros, en rueda de prensa tras la reunión de la Junta de Portavoces, este martes en Madrid. EFE/Javier Lizón / Javier Lizón (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 12 de març, la presidenta del Congrés, Mertixell Batet, va suspendre l’activitat de la Cambra baixa a causa que els diputats de Vox es posaven en quarantena després del positiu en coronavirus del seu secretari general, Javier Ortega Smith. Des d’aleshores, només s’han celebrat dues sessions parlamentàries i els de Santiago Abascal no deixen de denunciar que d’aquesta manera es bloqueja el control al Govern. A tall de protesta, la formació ultra ha anunciat que els seus diputats tornaran al Congrés per continuar treballant des d’allà malgrat que la recomanació sigui que tothom es mantingui a casa seva. 

El primer a presentar-se al Congrés ha sigut el mateix Abascal, que s’ha gravat un vídeo des del seu despatx per criticar el Govern. En aquest sentit, ha assegurat que la gestió de la crisi per part de l’Executiu és «la pitjor del món» i ha criticat que estiguin mirant d’evitar el control parlamentari. «Aquestes són les conseqüències d’un Govern presidit per la negligència criminal i pel totalitarisme», ha apuntat abans d’exigir la reobertura de la Cambra baixa, la dimissió per complet del Consell de Ministres i la creació d’un Govern d’emergència nacional. 

Prèviament, a través d’una nota de premsa, els de Vox havien denunciat el tancament de la institució mentre que «estancs i televisions continuen oberts». Així, asseguraven que, com a mesura de pressió, els seus parlamentaris acudiran als seus despatxos, «mantenint sempre les mesures de seguretat», per poder realitzar la seva tasca de control al Govern. En el mateix sentit, han demanat que, ja que les televisions continuen funcionant, s’habiliti la sala de premsa del Congrés perquè els diputats puguin fer rodes de premsa. 

La decisió dels d’extrema dreta xoca amb les propostes de la resta de partits polítics i amb els plantejaments generals de l’estat d’alarma. Unides Podem i Cs, per exemple, han demanat que es modifiqui el reglament del Congrés per poder realitzar plens de manera telemàtica i les decisions del Consell de Ministres de cessar tota activitat econòmica no essencial pretenen reduir al mínim la presència de persones al carrer. Un escenari en el qual Vox està disposat a exigir que es reobri el Congrés. 

Dos mesos d’ajuts

Els d’Abascal també s’han vist embrancats en una altra polèmica pel debat obert sobre si els diputats i senadors haurien de donar l’extra que reben per compensar les despeses de desplaçament i allotjament per acudir als plens a Madrid malgrat que l’activitat parlamentària està pràcticament paralitzada. El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, va assegurar dijous passat que no recolzarien aquesta mesura: «En el cas dels diputats de fora de Madrid, s’ha d’entendre que aquests pagaments s’utilitzen per pagar el lloguer. I aquest lloguer es continua pagant durant aquest període». 

No obstant, aquest divendres, la formació ha anunciat que donarà les subvencions que rebi el grup parlamentari corresponents a març i abril, un total de 236.384.4 euros a les víctimes del coronavirus. A més, recolzarà que les «despeses de transport dels diputats» que reben per part del Congrés siguin destinades a «ajudar els sanitaris i treballadors que fan front a la pandèmia amb la compra de material sanitari». No obstant, recorda que molts dels seus parlamentaris estan fent donacions a títol personal des del començament de la crisi, tot i que no n’hagin fet propaganda.

Donacions i fons

Notícies relacionades

La posició adoptada per Vox contrasta amb la decisió del PSOE que tots els seus parlamentaris donin aquest extra, amb l’anunci del Partit Popular de crear un fons en el qual els seus representants públics puguin ingressar part del seu salari per ajudar a pal·liar la crisi o la intenció del Congrés dels Diputats de donar tot l’estalviat durant el mes de març a causa de la inactivitat parlamentària a la lluita contra el Covid-19. 

Unides Podem ha volgut anar més enllà i aquest divendres ha proposat reduir el salari base dels diputats, així com qualsevol retribució extra, un 50%. També presentaran una proposició no de llei perquè el Govern redueixi el seu salari en igual proporció. A més, assenyalen que les quantitats que no s’hagin descomptat dels dies anteriors i ja hagin sigut pagades es descomptaran de les nòmines futures. Demanen que aquests diners es tornin a les arques de l’Estat per a la lluita contra el coronavirus.