EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Madrid recorre a la beneficència sanitària després d'anys de retallades

La comunitat ha activat una web per fer donacions a la sanitat pública

donaciones-madrid

donaciones-madrid

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comunitat de Madrid ha recorregut a la beneficència ciutadana per fer front a l’emergència del coronavirus, que s’acarnissa amb una autonomia la sanitat de la qual està delmada per les retallades dels governs del PP. L’Executiu regional ha posat en marxa aquesta setmana una pàgina web per fer donacions destinades «íntegrament» a la sanitat pública, que estarà oberta a rebre les aportacions solidàries de ciutadans, empreses i entitats mitjançant el pagament per targeta de crèdit.

Segons el vicepresident de la comunitat, Ignacio Aguado (Cs), el portal http://donamadrid.madrid havia recollit en les primeres 24 hores més de 4,5 milions d’euros. La web serà operativa fins que acabin les circumstàncies excepcionals motivades per la pandèmia i informarà de la destinació que s’ha donat dins de la sanitat madrilenya. En cap cas s’identificarà els autors dels pagaments.

La primera donant va ser la presidenta autonòmica, la popular Isabel Díaz Ayuso, hereva política d’Esperanza Aguirre, sota el mandat de la qual es va retallar la sanitat madrilenya i es va emprendre un procés de privatitzacions d’hospitals i personal. Madrid té 33 hospitals públics i 50 de privats. Entre el 2010 i el 2018, la seva població ha augmentat en gairebé mig milió de persones, mentre que el nombre de professionals de la sanitat pública decreixia en 3.300, segons el Servei Madrileny de Salut.

En concret, a començaments del 2019, la plantilla de sanitaris a la Comunitat de Madrid era inferior a la disponible el 2010: 54.531 en lloc dels 55.433 d’una dècada enrere. En facultatius, les memòries indiquen que es va passar de 16.656 a 16.492. Quant a diplomats i tècnics, en una dècada es va passar de 38.700 a 38.000.

El mateix Servei Madrileny de Salut va passar de 75.400 treballadors el 2010 a 72.193 el 2019. El pressupost sanitari madrileny és de 8.106 milions d’euros, només per sota dels d’Andalusia i Catalunya. Però l’assignació per habitant (1.228 euros), per sota de la mitjana espanyola (1.260 euros).

Eina ‘online’

La nova eina ‘online’ de la comunitat és accessible des d’ordinadors i telèfons mòbils, mitjançant un procés de tres passos a seguir: introduir-hi la quantitat desitjada per donar, les dades del donant, i a continuació la web es connectarà amb la passarel·la per al pagament amb targeta de crèdit o dèbit.

Notícies relacionades

La web permet que el donant triï la destinació de la seva aportació: per a material de protecció de professionals sanitaris o per a material de protecció de pacients. També es pot optar perquè sigui Sanitat qui triï on anirà la donació.

A la web cada donant decideix la quantitat amb què desitja ajudar i, posteriorment, l’Administració madrilenya s’encarregarà de remetre a cada participant d’aquesta iniciativa els corresponents certificats perquè es pugui beneficiar de la deducció fiscal.