EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Disset comunitats autònomes, disset 'vacunes' contra el coronavirus

Malgrat el control únic, les autonomies busquen solucions per pal·liar la falta de material

zentauroepp52965450 graf3219  madrid  29 03 2020   diez mil equipos de protecci 200330183111

zentauroepp52965450 graf3219 madrid 29 03 2020 diez mil equipos de protecci 200330183111

6
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Disset sistemes sanitaris, un per cada comunitat autònoma, xoquen des de fa dues setmanes amb el control únic estatal establert pel decret de l’estat d’alarma del Govern per afrontar l’emergència del coronavirus. I és que el col·lapse ha obligat gairebé totes les autonomies a buscar els seus propis proveïdors.

Comunitat de Madrid

Davant de la falta de material sanitari, l’autonomia més afectada pel Covid-19 va aprovar una compra a la Xina per import de 23,3 milions d’euros. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso (PP), ha demanat al Govern que permeti la distribució del material portat d’aquest país en dos avions i destinat a proveir els hospitals de la regió, una cosa a què la Moncloa no s’ha oposat.

Però no només el material preocupa en aquesta comunitat. Díaz Ayuso ha reorganitzat l’Atenció Primària per garantir l’assistència telefònica i domiciliària a pacients amb coronavirus després del trasllat de professionals a Ifema, on s’ha habilitat un gran hospital de campanya.

Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, va ser el primer dirigent autonòmic a reclamar l’aïllament total de la seva comunitat per evitar la propagació del virus. En paral·lel, el Govern català va decretar divendres passat, després de diversos canvis de criteri en 48 hores, la suspensió de totes les obres que depenguin de la Generalitat, tret d’aquelles que es considerin d’urgència, al marge dels contractistes.

En paral·lel, la impressió en 3D ha servit per fabricar respiradors de campanya per proveir els hospitals. Ha sigut una de les solucions desenvolupades per una aliança en la qual participa el Consorci de la Zona Franca i el centre tecnològic Leitat.

Galícia

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo (PP), ha mantingut els processos de compra de material iniciats abans de l’estat d’alarma, cosa que s’ha traduït en el repartiment de vuit milions de mascaretes quirúrgiques i 134 ventiladors procedents, majoritàriament, de la Xina. A més, l’Executiu autonòmic ha reservat almenys un hotel a cada ciutat per acollir personal sanitari. La comunitat ha reservat 4.000 places hoteleres per allotjar els treballadors de serveis essencials i persones especialment vulnerables que ho necessitin.

Així mateix, un nou sistema de distribució a través d’una plataforma logística evitarà els desplaçaments de cada ajuntament, entre els quals es repartiran 122.000 mascaretes, 25.000 vestits i 350.000 guants.

País Valencià

En la mateixa línia però amb un altre color polític, la Generalitat Valenciana, governada pel socialista Ximo Puig, va rebre a Saragossa un avió amb equipament, també importat de la Xina, país al qual mira aquesta comunitat per tenir més capacitat de producció. En concret, l’Executiu autonòmic ha comprat mascaretes, bates, ulleres, respiradors i llits per un import d’11 milions d’euros. I fins i tot està estudiant demanar reforços de personal sanitari a la Xina o Cuba per garantir així al personal «moments de descans» i que no pateixi tanta pressió assistencial.

Més enllà del problema sanitari, la Policia Local de Benidorm (Alacant) està fent servir aquests dies un dron per sobrevolar les zones rurals del municipi i controlar que es compleixen les normes de confinament per l’estat d’alarma.

Castella i Lleó

Un altre avió procedent de la Xina va aterrar a Saragossa amb 350.000 mascaretes per a Castella i Lleó. Com a mesura innovadora, el president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco (PP), ha demanat que es traslladin a l’abril les vacances d’estiu perquè l’activitat industrial no es ressenti.

País Basc

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha deixat clar el seu rebuig del cessament d’empreses no essencials i aposta per mantenir la productivitat per no entrar en el «coma econòmic». A més, el Govern basc estudia incorporar a les tasques de seguretat ciutadana ‘ertzaines’ jubilats, que s’afegirien als alumnes de la 28a promoció de l’Ertzaintza i policies locals que estaven en formació. L’última decisió de l’Executiu de Vitòria va ser la prohibició de les vetlles, amb independència de la causa de la mort, i la incineració obligatòria.

Múrcia

La regió està fent provisió de material de prevenció des del febrer per import de 15 milions d’euros. El confinament absolut ha sigut l’opció de l’Executiu autonòmic de Fernando López Miras (PP), que va arribar a aprovar un decret de cessament de l’activitat econòmica no essencial que va ser desautoritzat per la Moncloa. El Govern regional també ha demanat un fons extraordinari per fer front a les despeses sanitàries.

Aragó

Un altre assumpte que preocupa els territoris són els tests per detectar el coronavirus. A l’Aragó, el Govern del socialista Javier Lambán ha optat per fer tests sense sortir del cotxe a possibles sospitosos, cosa que evita que efectius del 061 es desplacin als domicilis. A més, a Saragossa s’han habilitat dos hospitals de campanya amb 108 i 400 llits, respectivament, per atendre pacients de mitjana o baixa complexitat.

La Rioja

La Rioja, amb una de les incidències de contagi més altes d’Espanya, també ha apostat pels tests i ha començat a realitzar proves ràpides de detecció a Logronyo, que estendrà a Haro i Calahorra. L’Executiu de la Rioja ha tramitat una trentena de contractes d’emergència amb diverses empreses que s’han «reconvertit» i presten serveis aliens a la seva activitat, però proveeixen de material sanitari.

Astúries

Una idea molt similar ja va ser adoptada a Astúries pel Servei de Salut del Principat, que ha habilitat «punts segurs» per fer tests als sospitosos. I en aquesta comunitat, com a Catalunya, diverses empreses s’han abocat a fabricar material de protecció i d’altres han promogut la impressió en 3D. En paral·lel, el Govern autonòmic ha aprovat un decàleg de mesures econòmiques i socials per a treballadors i empreses afectades per ertos, autònoms, microempreses, indústries i municipis.

Canàries

I, amb aquest mateix sistema, un grup d’investigació de fabricació integrada de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria ha posat a disposició de les autoritats autonòmiques la primera remesa de viseres protectores. Per la seva banda, el cabildo de Tenerife no cobra pel transport públic en ‘guaguas’ interurbanes i tramvies.

Castella-la Manxa

L’Executiu socialista d’Emiliano García-Page ha reclamat que es resolgui la compra de 150 respiradors realitzada a Turquia, que està paralitzada perquè les autoritats turques han de resoldre alguns tràmits. De moment, ha rebut 40 respiradors no invasius, que es distribuiran també a les diferents gerències dels hospitals.

En aquesta comunitat s’han donat també iniciatives més artesanals, com una exitosa campanya solidària que ha fet que voluntaris de nombroses localitats hagin confeccionat a mà mascaretes a casa seva amb teles cedides per empreses i particulars.

Andalusia

La Junta andalusa va activar ahir un pla per preveure 9.000 contagis a la comunitat –ara n’hi ha 5.405– que passa per habilitar 7.750 llits d’hospital, tres vegades més dels ocupats actualment, i d’aquests 1.030 places d’uci, cinc vegades més. A més a més, l’Executiu ha comprat cinc milions de mascaretes i està fabricant tests reactius (24.000 PCR fins al moment) i uns 200 respiradors al mes a la Universitat de Màlaga.

Cantàbria

A Cantàbria, el seu president, Miguel Ángel Revilla (PRC), ha valorat l’«enorme solidaritat» de la societat càntabra i ha informat que moltes empreses de la regió estan produint material sanitari de manera gratuïta, però ha advertit que la comunitat ja no disposa de capacitat per assistir ciutadans d’altres autonomies, en cas que l’hi demanés el Govern central.

Extremadura

La Junta d’Extremadura ha distribuït als centres sanitaris i sociosanitaris un total de 473.768 unitats de material d’equips de protecció individual (EPIs). I, amb una visió més social, el Govern regional ha acordat implementar els serveis de càtering a domicili, la pròrroga de les rendes bàsiques amb un període de vigència que finalitzi durant l’estat d’alarma i la moratòria del lloguer de les vivendes socials.

Balears

Notícies relacionades

A l’arxipèlag balear, on hi ha un alt percentatge de sanitaris encomanats, han aterrat en les últimes hores dos avions procedents de Xangai amb 24 tones de material sanitari, entre aquestes 10.000 proves de detecció, 500.000 mascaretes quirúrgiques, 100.000 mascaretes de protecció, bates d’aïllament, hidrogel i milions de guants per a les residències. El Col·legi de Mesuradors d’Assegurances de la comunitat assessora gratis sobre pòlisses relacionades amb el coronavirus.

Navarra

La comunitat foral també està pendent de rebre respiradors procedents de Turquia i ha habilitat allotjaments hotelers per a pacients d’hospitalització a domicili i professionals sanitaris. El Govern regional es fa càrrec de les despeses de manteniment, restauració i algunes habitacions als hotels, i s’està aprovisionant d’EPIs. Mentrestant, a Pamplona, el seu alcalde, Enrique Maya, ha anunciat la voluntat de retardar i reduir en la mesura possible el cobrament d’impostos.