Epidèmia de coronavirus

Grande-Marlaska: en l'últim reial decret «no hi ha cap dubte, cap moratòria»

«No hi haurà cap problema de proveïment, no fa falta que acumulin provisions», diu el ministre

undefined52939069 graf2217  madrid  26 03 2020   fotograf a facilitada por el 200330135419

undefined52939069 graf2217 madrid 26 03 2020 fotograf a facilitada por el 200330135419 / Moncloa Borja Puig de la Bella

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha volgut remarcar en roda de premsa aquest dilluns que un dels objectius de l’últim reial decret llei, que regula més restriccions en la mobilitat i els permisos retribuïts recuperables en l’activitat no essencial, és assegurar el funcionament de la cadena de proveïment de béns.

«No hi haurà cap problema de proveïment, no fa falta que acumulin provisions», ha dit al palau de la Moncloa, en una compareixença en què ha defensat l’última iniciativa legislativa de l’Executiu: «No hi ha cap dubte, cap moratòria», ha assegurat. I ha afegit: «Una cosa diferent és que aquest reial decret estableix que aquest dilluns els treballadors imprescindibles podran prendre les mesures necessàries per implementar aquesta mesura extraordinària».

Menys trasllats

Pel titular d’Interior, la mesura del Govern espanyol ja ha tingut un efecte positiu en la lluita contra el contagi: «S’està reduint d’una manera sensible la mobilitat a les entrades a les grans ciutats», ha assegurat.

I per recolzar la seva asseveració, ha fet pública una xifra de reducció dels trasllats dels ciutadans: un 34% menys que dilluns passat –en ple estat d’alarma– a la ciutat de Madrid. «La societat continua manifestant el seu caràcter de responsabilitat i solidaritat», ha comentat.

«L’objectiu del reial decret llei no és cap altre que reduir la mobilitat», ha recordat Grande-Marlaska. I aquesta mobilitat havia baixat en un 70% en dies feiners, i els caps de setmana fins a un 80%. «Hem possibilitat que els contagis hagin disminuït de manera considerable», ha asseverat.

Protecció dels agents

Notícies relacionades

A preguntes de diferents mitjans sobre el repartiment de material i la possibilitat que algun sindicat policial interposi una denúncia per homicidi imprudent contra Interior, el ministre ha assegurat que policies i guàrdies civils han comptat amb «el material necessari i precís per a l’acompliment de la seva funció», si bé ha reconegut «un plus de risc» en la feina de les forces sota el seu comandament.

Com a «conseqüència de les necessitats i dispositius que tenim», el ministre ha anunciat per a aquest mateix dilluns l’inici de les patrulles conjuntes entre policies, guàrdies civils i soldats de l’Exèrcit, segons disposi una reunió del centre de coordinació de la seguretat en l’epidèmia.