HABILITAR PLENS TELEMÀTICS

La reforma exprés del reglament del Parlament aixeca crítiques de l'oposició

Cs, PSC i PPC creuen que els postconvergents busquen una drecera per investir Puigdemont

ERC treballa en una proposta pròpia sobre el reglament que preveu consensuar amb JxCat

zentauroepp52646383 04 01 2020 vista del hemiciclo del parlament durante un plen200311200650

zentauroepp52646383 04 01 2020 vista del hemiciclo del parlament durante un plen200311200650 / Pau Venteo - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament va ordenar desempolsegar la ponència que té encomanada la reforma del reglament de la Cambra per habilitar la celebració de plens telemàtics en situacions d’excepcionalitat com la desencadenada amb la pandèmia del coronavirus. La decisió, presa amb els vots de JxCat i ERC, va aixecar les crítiques de CsPSC i PPC, que van presentar peticions de reconsideració davant una maniobra que consideren inconstitucional i que veuen com una drecera dels postconvergents per explorar una investidura de Carles Puigdemont.

Els serveis jurídics van descartar en un informe la possibilitat de convocar sessions plenàries per videoconferència i van proposar com a fórmula alternativa la presència a l’hemicicle de 21 parlamentaris com a màxim amb el vot delegat de la resta, com ja s’ha posat en pràctica al Congrés. Però malgrat la seva determinació a descartar plens a distància, els lletrats van afegir recomanacions per adequar la normativa a la continuïtat de l’activitat parlamentària «en situacions excepcionals com l’actual».

La proposta consisteix a habilitar la via telemàtica «en el cas que la capacitat de desplaçament i els diputats es vegi greument afectada com a conseqüència de catàstrofes naturals o accidents greus i a gran escala, crisis sanitàries i greus episodis de contaminació o paràlisi dels serveis públics essencials». 

Obrir la capsa de Pandora

Tot i que al seu informe els lletrats remarquen que aquesta mesura no pot servir com a precedent per a una «habilitació generalitzada» i recorden la sentència del Tribunal Constitucional contra la investidura a distància de Puigdemont, l’oposició tem que pugui utilitzar-se com un artifici. 

El PSC veu una «contradicció» que la ponència es reuneixi telemàticament quan la Mesa va suspendre les reunions d’aquests òrgans i quan l’informe dels lletrats no preveu aquest supòsit per via virtual. Més encara quan la reforma s’haurà d’aprovar en un ple presencial. 

«És l’obsessió de JxCat des del primer dia. No és la seva preocupació si el Parlament pot funcionar, sinó reformar el reglament per permetre plens telemàtics i possibilitar algun dia la investidura de Puigdemont», apunta el diputat Santi Rodríguez (PPC). El membre de Cs a la Mesa, Joan García, afirma que els independentistes «s’estan aprofitant de la situació». «El reglament es pot interpretar com que possibilita votació telemàtiques en delegació del vot per impossibilitat d’acudir al ple. La insistència a modificar el reglament només persegueix la voluntat de crear un precedent. Obres la capsa de Pandora», postil·la. Per això, opta per proposar «acords conjunturals», igual que el PSC. 

«Hi ha fórmules per garantir que el Parlament segueixi obert sense abordar una reforma del reglament en calent i precipitada», diu el diputat Ferran Pedret (PSC). «No som partidaris de canvis però, si ens aboquen a això, haurem de delimitar els casos excepcionals i deixar clar que queden fora els plens d’investidura, Pressupostos, moció de censura i qüestió de confiança», rebla.

Per la seva part, els comuns consideren que aquesta reforma suposa «un procediment llarg que no arribaria a temps per la crisi actual» i que, per tant, «no és prioritària». Fonts de la CUP advoquen per facilitar les sessions telemàtiques amb una modificació però criden a evitar «fer de la necessitat una virtut», en al·lusió a Puigdemont. 

Notícies relacionades

Des de JxCat recorden que Puigdemont ja no és diputat i que la reforma urgeix per la crisi sanitària. Per la seva part, ERC treballa en una proposta pròpia i ha obert converses amb els postconvergents per consensuar-la. Fonts d’ERC apunten que no és una proposta de reforma «en profunditat», sinó que es limita a respondre a casos d’emergència. 

D’altra banda, Torrent demanarà als diputats que donin part de la seva dieta en desplaçaments a la lluita contra el coronavirus. 

¿L’enèsim intent de JxCat?

JxCat continua explorant fórmules per investir l’expresident Carles Puigdemont. El primer intent dels postconvergents va ser frustrat pel president del Parlament, Roger Torrent, quan el 30 de gener del 2018 es va negar a desobeir el Tribunal Constitucional i va suspendre sine die el ple en el qual Puigdemont seria reelegit.