Els comuns plantegen un decret llei per agilitzar la renda garantida durant el coronavirus

Proposen tràmits en línia, escurçar els terminis i fer un pagament immediat mentre duri el confinament i els tres mesos següents

cotrina

cotrina

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns plantegen un decret llei per agilitzar durant el confinament per coronavirus la renda garantida de ciutadania, l’ajuda social catalana perquè les persones en edat de treballar i sense ingressos arribin a final de mes. L’endemà que Jéssica Albiach plantegés al ciberple a Quim Torra la necessitat d’ampliar aquesta ajuda a més supòsits davant de l’emergència social de la pandèmia, Catalunya en Comú Podem proposa ara modificacions per fer els tràmits en línia, escurçar els terminis i fer un pagament immediat mentre duri el confinament i els tres mesos següents.

«Hi ha famílies que han quedat tirades. A Catalunya tenim una gran eina com la renda garantida, però no s’han pres mesures perquè, mentre estiguin tancades les oficines, es puguin tramitar les sol·licituds. S’està perdent una oportunitat d’or», lamenta Marta Ribas, diputada al Parlament, que ja apuntava aquesta possibilitat dimecres en aquest diari

El decret llei que proposa Catalunya passa per una tramitació «ràpida i urgent» dels expedients que siguin revisats posteriorment per no deixar sense ingressos gaires persones en aquesta situació extraordinària. Per això els comuns emplacen el Govern a, a més de reclamar una renda bàsica al Govern espanyol, «treure el màxim partit de les seves competències i ampliar la RGC».

Notícies relacionades

Segons les xifres de la Generalitat, 123.511 persones es beneficien d’aquesta mesura aprovada fa tres anys i mig. El Parlament va aprovar el juliol del 2017 la creació d’una renda garantida de ciutadania (RGC) de 664 euros mensuals per lluitar contra l’exclusió social i garantir una «vida digna» a tots els catalans. Era fruit d’una iniciativa legislativa popular (ILP) que va recollir 121.191 firmes de recolzament ciutadà i la seva aprovació va suposar la derogació de la renda mínima d’inserció (RMI), popularment coneguda com a PIRMI.

Pendent de nou reglament

El ponent relator del text va ser Chakir el Homrani. El problema és, com va reconèixer l’any passat l’actual conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, que la majoria de peticions de l’RGC són rebutjades perquè els demandants o bé tenen feines precàries o n’han tingut. El Homrani es va comprometre a aprovar el reglament de la llei a principis del 2020, després que passés tots els tràmits corresponents. Aquest decret havia de facilitar la incorporació a la renda de les persones que, mentre cobren l’ajuda social, tenen contractes intermitents, i de les famílies nombroses amb contractes a temps parcial. Però de moment continua pendent d’aprovació.