Rufián: «No n'hi ha prou amb quatre senyors amb medalles fent patrioterisme»

Borràs adverteix Sánchez que «el confinament és inevitable»

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Crítica dura per part de l’independentisme català al ple del Congrés en el qual s’han aprovat les mesures econòmiques del Govern per fer front a les conseqüències de la crisi del Covid-19 i, sobretot, la pròrroga de l’estat d’alarma per 15 dies més a partir de dissabte que ve. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va exigir que s’ampliessin les mesures econòmiques, perquè si no «el que va suposar la crisi del 2008 semblarà un joc de nens». I Rufián, sempre atent a les tendències a les xarxes, va sentenciar: «No n’hi ha prou amb quatre o cinc senyors amb medalles fent patrioterisme barat cada matí», amb referència als militars que participen de l’informe informatiu diari.

ERC, com JxCat, va recolzar les mesures econòmiques, però es van abstenir quant a la pròrroga. «Vostès van arribar tard i malament. Si el virus és global és perquè no es va atendre de manera territorial. Ara els demanem que no arribin tard: s’ha d’aturar tota activitat no essencial perquè demà hi hagi una mica d’activitat. Les mesures de confinament que vostès proposen són laxes», va afirmar Rufián, per sentenciar: «O aturem el país o ens quedem sense país».

Més dura va ser la portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, qui va advertir a Pedro Sánchez que al final «haurà d’acabar aplicant el que demana el president Torra, el confinament total» i que la tardança del seu decret costarà «un altíssim preu». Borràs, en un videomissatge gravat a casa seva, perquè el grup postconvergent no s’ha desplaçat a la Cambra baixa, va atribuir a «la incompetència» del ministre Fernando Grande-Marlaska la seva afirmació que les mesures preses per l’Executiu de Sánchez eren «les més dràstiques d’Europa». «No vull suposar que sigui cinisme», va sentenciar Borràs.

Ni previsió, ni reacció

Notícies relacionades

«La falta de previsió d’aquest Govern va ser el pròleg a la seva falta de reacció», va seguir l’exconsellera, per a qui «les afirmacions dels militars fan vergonya i sobren». Arran de la presència dels alts caps de l’Exèrcit, va acusar Sánchez de deixar a mans «de militars i no de científics» la resolució de la crisi sanitària.

Quant al sentit del vot, Borràs va afirmar que el decret d’alarma és «un 155 per la via sanitària» i va demanar a Sánchez que elimini «aquesta pulsió centralista per la qual assumeixen competències i després no les utilitzen». Per tot això, i a diferència del sí ‘crític’ dels postconvergents en la votació del paquet de mesures econòmiques, Borràs va anunciar l’abstenció del seu grup.