crisi sanitària

El coronavirus deixa el Congrés pràcticament buit

Tot just una trentena de diputats han assistit a la Cambra, que ja suma 10 infectats

zentauroepp52833424 diputados colocados en sus esca os del congreso  donde este 200318091834

zentauroepp52833424 diputados colocados en sus esca os del congreso donde este 200318091834 / Pool

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus ha deixat aquest dimecres la imatge d’un Congrés pràcticament buit, amb molt pocs diputats, tot just una trentena. Els que sí que hi han anat han mantingut una distància prudencial. Amb poc més d’una vintena d’escons ocupats, ja que la Cambra, que ja suma 10 infectats entre els diputats (entre ells Irene Montero i Santiago Abascal), ha pres mesures per evitar nous contagis.

Tot i que el Congrés no pot impedir l’entrada de les senyories que vulguin assistir a la sessió, els grups van acordar limitar el nombre de representants que ha enviat cadascú, en funció del seu pes a l’hemicicle. Tampoc la Mesa de la Cambra hi és per complet, tot i que sí que s’ha garantit una representació mínima de l’òrgan de govern encapçalada per la presidenta, Meritxell Batet.

A la seva entrada a l’hemicicle, i abans que donés inici la sessió plenària, els assistents s’han saludat a distància, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, i s’han anat asseient als seus llocs amb una distància entre ells de dos escons.

En una sessió en la qual no hi haurà votacions, no només estaran buits els escons, sinó també les tribunes de premsa perquè els informadors acreditats a la Cambra no cobreixen el ple de forma presencial i el seguiran, com la majoria de ses senyories, des de les seves televisions o des d’un altre tipus de dispositius.

Una trentena de diputats

Poc més d’una trentena de diputats han anat a escoltar Sánchez, entre ells una representació reduïda de la Mesa del Congrés. Dels seus nou membres n’hi han anat cinc: la presidenta, Meritxell Batet; la vicepresidenta tercera, Gloria Elizo (Unides Podem), i el quart, Ignacio Gil Lázaro (Vox), i els secretaris tercer, Javier Sánchez Serna, d’Unides Podem, i quart, el popular Adolfo Suárez Illana. Entre tots ells, la corresponent distància d’un metre.

El Govern, a més de Sánchez, ha ocupat cinc escons més del banc blau de l’hemicicle, també separats entre si. Al Saló de Plens seguien el president la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i els titulars de Defensa, Margarita Robles; d’Interior, Fernando Grande Marlaska; de Transports; José Luis Ábalos, i de Sanitat, Salvador Illa.

El PSOE ha enviat al Ple la seva portaveu, Adriana Lastra, després de posar fi aquest dimarts a la seva quarantena, així com el secretari general del grup, Rafael Simancas, i els també madrilenys Isaura Leal, Zaida Cantera, Daniel Viondi i Omar Anguita.

Per la seva part, en nom del PP hi ha el president, Pablo Casado; el seu secretari general, Teodoro García Egea; la seva portaveu parlamentària, Cayetana Álvarez de Toledo; el portaveu adjunt Guillermo Mariscal, i el diputat per Granada i la diputada Ana Beltrán.

A Vox, el grup amb més positius reconeguts –cinc, entre ells el seu president, Santiago Abascal–, el representa el seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, i els diputats María Ramírez i José María Sánchez, que hi han anat amb mascareta i guants.

En noms d’Unides Podem hi ha assistit el seu portaveu, Pablo Echenique, i Enrique Santiago en el d’IU. En aquesta ocasió no hi ha representació de les confluències perquè l’únic diputat de Galícia en Comú i candidat a la Xunta, Antón Gómez Reino, ha donat positiu per coronavirus, i el president del grup parlamentari i diputat d’En Comú, Jaume Asens, està en quarantena per haver estat en contacte amb malalts.

ERC i el PNB, per la seva part, només han enviat al Ple els seus portaveus: Gabriel Rufián i Aitor Esteban, respectivament, mentre que els dos grups heterogenis de la Cambra comptaven amb tres representants cada un. Per al Grup Plural hi havia Íñigo Errejón (Més País), Joan Baldioví (Compromís) i Néstor Rego (BNG) i pel Mixt, Sergio Sayas (UPN), Tomás Guitarte (Terol Existe) i Isidro Martínez Oblanca (Fòrum Astúries).

El PRC, CC i Nova Canàries no han pogut acostar-se per les limitacions de la sessió, mentre que Ciutadans, Junts, Bildu i la CUP s’han absentat voluntàriament. Havien sol·licitat a la presidenta del Congrés poder intervenir telemàticament en el Ple per evitar riscos però aquesta fórmula no està contemplada al Reglament de la institució, que data de 1982.

Amb els polítics també han anat als seus llocs de treball a l’hemicicle sis funcionaris de la Cambra: el secretari general del Congrés, dos lletrats, un uixer i una taquígrafa. En total, i comptant també dos fotògrafs per cobrir la sessió, 41 persones es troben al Saló de Plens.

Batet mostra la seva solidaritat 

La presidenta del Congrés ha obert aquest dimecres la sessió plenària monogràfica sobre la crisi del coronavirus enviant un missatge de solidaritat a tots els afectats directament per la malaltia i a totes les persones que en aquests dies continuen anant als seus llocs de treball, en especial als sanitaris, farmacèutics, empleats de supermercats i altres col·lectius que presten serveis essencials.

Davant d’un hemicicle pràcticament buit, Batet ha remarcat que els diputats que no estan seguint el Ple asseguts en els seus escons en absolut incompleixen el seu deure reglamentari d’assistència a les sessions parlamentàries, sinó que estan absents perquè s’han seguit les recomanacions de les autoritats sanitàries per «combatre l’extensió» del Covid-19.

Després de mostrar la solidaritat de tot el Congrés amb els familiars i pròxims a tots els morts per la infecció, la presidenta s’ha centrat en el capítol d’agraïments. Així, ha citat tot el personal sanitari, que està actuant «en primera línia» contra el virus, però també els membres de les Forces Armades i de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Batet també ha donat les gràcies als qui atenen la ciutadania als supermercats, mercats i farmàcies, als qui netegen els carrers i permeten mantenir els serveis essencials –com les persones que treballen el mateix Congrés– i, en general, a tots els que segueixen cada dia anant al seu lloc de treball en aquesta situació d’emergència. «A tots, moltes gràcies», ha conclòs Batet abans de donar la paraula al president del Govern, Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

La intervenció de Sánchez ha arrencat a les nou del matí i el president podrà fer servir tot el temps que necessiti per exposar les seves mesures. Després, cada grup comptarà amb quinze minuts per intervenir i, després de la contestació del cap de l’Executiu, en el seu cas, se’ls en donaran cinc més per a un segon torn.

El cap de l’Executiu ha traslladat la seva «màxima pena i afecte» als familiars i amics dels morts que ni tan sols han pogut vetllar els seus morts en companyia dels seus pròxims mentre ha enviat «forces i desitjos de ràpida recuperació» als qui han caigut malalts.