ENTREVISTA EL CONSELLER DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT

Damià Calvet: «L'escenari desitjable són eleccions després de l'estiu»

«Des d'Economia s'estan revisant molt ràpidament les partides dels pressupostos»

«La injecció econòmica del Govern és una xifra important, però se n'hauran de veure els detalls»

zentauroepp46851234 pol200317151649

zentauroepp46851234 pol200317151649 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Damià Calvet (Vilanova i la Geltrú, 1968), preveu que la crisi del coronavirus deixarà les eleccions catalanes per més enllà de l’estiu i farà modificar els pressupostos de la Generalitat. Calvet admet que les mesures econòmiques del Govern espanyol contra la crisi són importants, però insisteix a criticar la falta d’agilitat de l’Executiu central i de la UE.

–El Govern espanyol ha aprovat un pla econòmic de 200.000 milions (117.000 públics) per afrontar les conseqüències econòmiques de la pandèmia. ¿Quina opinió en té?

–És una xifra important, però n’hem de conèixer els detalls. I saber si seran inversions, ajuts, crèdits, avals... Hem escoltat assumptes relacionats amb el pagament d’hipoteques que també ens interessa avaluar.

–«El virus no respon a fronteres ni a territoris», ha contestat el president del Govern a la insistent petició de la Generalitat de permetre el confinament de Catalunya...

–S’equivoca. Crec que el que està reclamant el Govern català és una resposta lògica a la fase de mitigació en la qual ens trobem. Necessitem que es mogui com menys gent millor. I això només s’aconsegueix amb un confinament domiciliari, control de ports, aeroports i fronteres. Sense aquest confinament, difícilment podrem gestionar aquesta situació.

«Sánchez s’equivoca; sense aquest confinament, difícilment podrem gestionar la situació»

–¿Quina és la resposta del Govern espanyol quan els plantegen la necessitat de mesures més dràstiques?

–Per exemple, en transport públic, si baixa la demanda, podem rebaixar molt l’oferta i concentrar-la en hores punta, quan es mouen persones de serveis bàsics. En canvi, el Govern ens diu el contrari: que es tingui oberta el 100% de l’oferta. Li he contestat que estem per restringir al màxim. Insisteixo en aquests temes i ells responen amb una lògica –que van afinant amb qüestions com el control fronterer– que no ha arribat a entendre que necessitem aquest confinament.

–El president del Govern espanyol ha anunciat una restricció de moviments més severa.

–Sembla que van aprenent. Hem hagut de recórrer al voluntarisme de la gent per regular aquesta mobilitat.

–¿La Comunitat de Madrid també hauria de quedar confinada?

–Això ho han de decidir les autoritats de Madrid. Haurien d’observar la situació que s’està vivint allà i prendre decisions com les que hem pogut prendre nosaltres a Òdena.

–¿Què opina del tuit de l’eurodiputada Clara Ponsatí en què afirma: «De Madrid al cel»?

–No el comparteixo.

–¿Fins a quin punt aquesta polèmica entre governs pot desconcertar la ciutadania?

–Estem focalitzats a atendre l’emergència des de la perspectiva de la gent, treballem en positiu i presentant propostes. Insistim a donar dades i arguments. I, sí, hi ha discrepàncies que pretenem resoldre amb normalitat, amb criteris científics i debat. Si aquesta discrepància provoca angoixa en alguna persona, demanem disculpes.

–La UE està actuant amb retard?

–A Europa sempre li falta una mica de coordinació i d’executivitat en les decisions.

–¿Es fa ara pesada la llosa del dèficit zero i de les cotilles fiscals europees?

–El marc politicofiscal europeu fa anys que és molt rígid, molt poc flexible i en ocasions molt poc sensible en situacions en què fa falta que l’Administració, que és reflex de la societat, tingui capacitat d’endeutament per donar resposta a aspectes que el mercat per si mateix no pot cobrir.

«El marc politicofiscal europeu és molt poc flexible i, en ocasions, poc sensible»

–¿Serà un confinament de 15 dies?

–Aquesta és una emergència dinàmica de la qual aprenem cada dia. Decisions d’avui poden veure’s modificades demà. Garantim que estem al peu del canó i que les decisions que puguem prendre sempre seran les més encertades.

–¿Els pressupostos de la Generalitat seran modificats? ¿És urgent aprovar-los?

–Haurem de revisar tot el que havíem previst, perquè és evident que els ingressos i les mesures que hem de prendre a partir de l’emergència faran que les xifres que havíem treballat s’hagin de modificar, en benefici de poder atendre millor la gent, els sectors més vulnerables i la reactivació econòmica. Sobre si és urgent aprovar-los, el que és urgent és estar segurs que donen resposta a aquesta prioritat. Em consta que des d’Economia s’estan revisant molt ràpidament totes les partides que tenien preparades.

«És evident que els ingressos i mesures que hem de prendre faran que les xifres del pressupost s’hagin de modificar»

–¿Hi ha mesures concretes previstes per als sensesostre i altres col·lectius vulnerables?

–Hem de pensar a mobilitzar totes les infraestructures del país, equipaments o hotels privats. Alguns s’han posat a disposició, però haurem de prendre decisions més dràstiques.

–¿Les eleccions catalanes es retarden?

–En aquests moments en què, com a societat, hem de donar resposta a la salut de les persones i de l’economia, pensar en les eleccions se’ns fa fins i tot estrany, perquè el que convé és afrontar l’emergència. Això no significa que la legislatura no estigui esgotada políticament.

Notícies relacionades

–¿Dedueixo de les seves paraules que aniríem a un escenari electoral més enllà de l’estiu?

–Des del meu punt de vista, aquest era un escenari ja desitjable abans d’entrar en l’emergència del coronavirus. Des del departament continuarem treballant no només per aprovar el pressupost per donar una resposta a la salut de les persones i l’economia, sinó també per poder desenvolupar-lo el màxim possible. En la meva lògica com a conseller, mentalment ja estava en aquesta situació.

«[Retardar les eleccions catalanes] era un escenari ja desitjable abans d’entrar en l’emergència»