CRIDA A L'«AUTOCONFINAMENT»

Torra carrega contra les mesures de Sánchez per insuficients i «confiscatòries»

El president considera una «irresponsabilitat» que no s'impedeixi l'èxode a zones com Catalunya

Proposa mesures de recolzament a l'economia i els treballadors i reclama als ciutadans «autoconfinament»

zentauroepp52024601 torra200131130154

zentauroepp52024601 torra200131130154

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president Quim Torra, ha carregat contra l’estat d’alarma decretat pel Govern, que ha qualificat d’«imposició i confiscació de competències de Catalunya» i ha qualificat insuficients les mesures de l’Executiu espanyol per combatre el coronavirus.

«¿Com pot ser que no s’hagi comptat amb nosaltres per dissenyar aquest dispositiu? ¿Com es poden trencar així les confiances? L’estat d’alarma s’hauria pogut posar al servei del combat de la Generalitat i la resta de comunitats», ha denunciat Torra.

El president ha admès que ja no es pot garantir la traçabilitat del virus pel fet que la situació no és ja de contenció, sinó de mitigació.

«El Govern ha d’imposar mesures que vagin en aquesta direcció i no permetre l’èxode de ciutadans a les zones més afectades inclosa Catalunya. És una greu irresponsabilitat davant les previsions preocupants del que podem trobar-nos els pròxims dies», ha opinat.

«Cada minut, una vida en risc»

Preguntat sobre si desobeirà la decisió del Govern, Torra ha respost que «fem una crida a la gent, un compromís cívic i solidari perquè cada minut que passa hi ha una vida en risc, demano que es pregunti a la presidenta de la comunitat de Madrid què ha exposat en la reunió amb els presidents en la qual deia que cada hora moren persones a Madrid. No ens podem permetre arribar a aquest punt».

Notícies relacionades

El president ha demanat que els funcionaris de la Generalitat es quedin a casa tret dels de sectors imprescindibles, que la resta de treballadors implementin el confinament domiciliari, i ha exigit –en la conferència de presidents celebrada prèviament a la seva compareixença– mesures compensatòries en l’àmbit laboral perquè s’ha de «cessar tota activitat no essencial i imprescindible». «Si s’han dedicat 60 mil milions d’euros per salvar la banca, ara es tracta de salvar empreses, treballadors i autònoms», ha afegit.

Mesures

El president ha demanat suspendre els terminis de pagament de tributs, seguretat social i quota d’autònoms, indemnitzar els autònoms, mantenir la remuneració als treballadors que s’han de quedar a casa, noves línies de crèdit sense límit de liquiditat, que els ERTO no impliquin pèrdua retributiva per a treballadors i que no consumeixin l’atur, suspendre el termini de pagament d’hipoteques i subministraments, assegurar que les mesures arribin prioritàriament a pimes, autònoms i a tots els sectors més afectats.