DESPLEGAMENT DE SEGURETAT

Marlaska pren el control dels Mossos i la resta de cossos policials

Tots estaran a les seves «ordres directes», segons ha explicat el president Pedro Sánchez

Guàrdies civils i agents veuen suspeses totes les seves vacances i han d'estar localitzables i disponibles

zentauroepp52703759 logroo200310130708

zentauroepp52703759 logroo200310130708 / FERNANDO DIAZ

1
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, és ja el «comandament únic» de tots els cossos policials, incloent-hi els Mossos d’Esquadra, que quedaran sota les seves «ordres directes», segons ha explicat el president del Govern, Pedro Sánchez, després d’anunciar la declaració de l’estat d’alarma a tot el país per lluitar contra la pandèmia del Covid-19.

Marlaska serà un dels quatre ministres que exercirà com a «autoritat competent delegada» a tot el territori espanyol per fer que es compleixin les mesures del decret llei aprovat en el Consell de Ministres i tindrà també sota el seu comandament els integrants de totes les policies locals i de Protecció Civil. El text legal estableix que «en aquelles comunitats autònomes que disposin de cossos policials propis, les Comissions de Seguiment i Coordinació previstes en les respectives Juntes de Seguretat establiran els mecanismes adequats» per assegurar el compliment de les decisions.

Fonts del ministeri de l’Interior van explicar que el diumenge 15 de març tindrà lloc la primera reunió de coordinació entre el ministre Grande-Marlaska i els «actors i cossos policials» estatals, autonòmics i locals per aplicar les mesures del Reial Decret. 

L’exèrcit, «preparat»

Les competències de Marlaska, que comptarà amb poders excepcionals, li permetran també ordenar el tancament de carreteres, totalment o d’alguns trams. A més, podrà comptar amb la col·laboració de l’Exèrcit espanyol, de qui el president del govern va anunciar que «ja està preparat per a això».

Notícies relacionades

Per fer complir les mesures de confinament, el ministre de l’Interior podrà, per exemple, suspendre les vacances dels agents sota el seu comandament, una cosa que ja s’ha anunciat amb caràcter immediat per als 65.000 agents actius de la Policia Nacional i els més de 76.000 guàrdies civils. Tots ells hauran d’estar disponibles i localitzables en un molt breu lapse de temps per incorporar-se al servei.

Els milers d’agents que seran desplegats pels carrers vigilaran que es compleixin les mesures aprovades al reial decret. I estaran capacitats per la llei de 1981 per identificar les persones que les incompleixin i proposar les seves sancions.  Els ciutadans que no facin cas de les seves indicacions podrien cometre un delicte de desobediència o un de resistència a l’autoritat, segons la legislació que s’aplicarà. Aquestes normes contemplen multes que van des dels 100 euros (casos lleus) als 600.000 euros si es tracta de casos molt greus de resistència a l’autoritat.