XOC TERRITORIAL

Torra acusa Sánchez de «confiscar competències» pel coronavirus

La Generalitat busca un front comú amb Urkullu contra l'estat d'alarma

La portaveu del Govern diu que la Moncloa està actuant «tard i malament» contra la pandèmia

torra car 1200

torra car 1200

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

L’enfrontament territorial s’ha colat de ple aquest dissabte en la crisi sanitària pel coronavirus. La Generalitat ha aprofitat l’esborrany del decret de mesures que està preparant el Govern central per denunciar una suposada «invasió de competències» i per afirmar que l’Executiu central està actuant «tard i malament» contra la pandèmia.

El president Quim Torra, que ha anunciat unes eleccions a Catalunya que encara no tenen data, busca fer veure que s’ha posat al capdavant de la crisi. Ho va fer divendres, quan va anunciar que creia que tot Catalunya havia de quedar confinada, tot i que la Generalitat no té competències per dur a terme aquesta mesura. I ho ha fet aquest dissabte, després que es publiquessin als mitjans alguns detalls de la declaració de l’estat d’alarma.

«He trucat al ‘lehendakari’ Urkullu per valorar l’avenç de la pandèmia del coronavirus i la resposta que cal donar-hi. Coincidim que no podem acceptar que el Govern espanyol confisqui les nostres competències en salut, seguretat i transport. Necessitem recolzament, no recentralització», ha dit el president.

Tuits des de Waterloo

La Generalitat també ha convocat d’urgència una roda de premsa per remarcar aquest missatge de crítica, que recolza des de Waterloo, amb duríssims tuits contra el Govern central, l’expresident Puigdemont. Han comparegut per respondre les preguntes dels mitjans –les formulaven de manera telemàtica– la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, tots dos de JxCat, a més del doctor Xavier Llebaria, director de l’Agència de Salut Pública. La consellera de Salut, Alba Vergés, d’ERC, no ho ha fet.

Els representants polítics han carregat contra la «recentralització» que, interpreten, suposarà la declaració de l’estat d’alarma. «Necessitem donar-nos recolzament, no una invasió competencial», ha dit Budó, que també ha considerat necessari que es consolidi un «front comú» contra les mesures entre Torra i el ‘lehendakari’ Urkullu.

«Anem un pas per davant»

El conseller Buch fins i tot ha presumit d’anar per davant del Govern central a la presa de decisions: «Anem un pas per davant, benvingut el Govern central a les mesures difícils i dràstiques».

Notícies relacionades

Han afegit que Torra traslladarà la seva visió sobre la crisi a Sánchez diumenge, quan se celebrarà la conferència entre el president i els líders autonòmics que havia d’haver tingut lloc aquest dissabte, i que s’ha retardat perquè el Consell de Ministres s’ha allargat més del previst.

Després de la compareixença de Sánchez, Torra ha decidit convocar d’urgència per a aquest diumenge una reunió del Govern per videoconferència per donar-li resposta. I el vicepresident Pere Aragonès ha reaccionat en un tuit: «La prioritat és protegir les persones, erradicar el coronavirus. No ens fa falta una recentralització, sinó col·laborar sense imposicions davant de la gravíssima situació. Van tard i malament».