FRENAR L'EPIDÈMIA

Sánchez convoca els presidents autonòmics pel coronavirus

La reunió es farà per videoconferència i tindrà lloc aquest dissabte

El cap de l'Executiu proposa una trobada dilluns amb els partits de l'oposició

zentauroepp52731768 sanchez illa200311112102

zentauroepp52731768 sanchez illa200311112102 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

Poc abans que Pedro Sánchez se sotmetés al debat d’investidura, la Moncloa va anunciar que la intenció del cap de l’Executiu era celebrar tots els anys una conferència de presidents autonòmics al Senat. La primera cimera d’aquesta manera tindrà un format i uns continguts molt allunyats del que el líder socialista va pensar quan va llançar aquesta iniciativa. 

Aquest dissabte, per videoconferència, el president i els mandataris de les comunitats abordaran la crisi del coronavirus. Analitzaran l’expansió de l’epidèmia i les mesures per frenar-la. Dilluns, en principi de forma presencial, Sánchez mantindrà una reunió amb el «conjunt de l’oposició», segons fonts de la Moncloa. Aquesta trobada ja ha sigut proposada a la presidenta del Congrés dels DiputatsMeritxell Batet, però encara es desconeixen els detalls. La cita arriba amb la Cambra baixa a mig gas, després que aquest dimarts es decidís cancel·lar els plens pel risc de contagi, atès que el grup de Vox està en quarantena després de confirmar-se que Javier Ortega Smith ha contret la malaltia. 

Dimarts passat, durant la seva compareixença específica sobre el coronavirus, Sánchez va ressaltar la necessitat que totes les administracions estiguin unides davant l’epidèmia, i més encara en un sistema on les competències en salut pública recauen sobre les autonomies. «Per vèncer una amenaça com aquesta es requereixen dues condicions: un sistema sanitari robust i una resposta coordinada per part de tots», va dir el líder socialista. 

Converses privades

I malgrat les crítiques de l’oposició, amb el PP i Vox acusant durant els últims dies el Govern d’inacció, la versió de Sánchez és que, en privat, tant Pablo Casado com Santiago Abascal li diuen una altra cosa. 

Notícies relacionades

«Els espanyols volen veure tots els responsables polítics units, treballant de costat», va explicar Sánchez. «Des del punt de vista de les organitzacions polítiques, la voluntat, almenys en les converses privades, és d’absoluta coordinació amb el Govern. Ho he d’agrair. Hem de traslladar un missatge unívoc», va afegir el president.