Ortega Smith dona positiu per coronavirus i Vox demana perdó per l'acte de diumenge

La formació d'Abascal s'escuda en el fet que el Govern no va suspendre la manifestació del 8-M

L'Ajuntament de Madrid desallotja l'edifici on hi ha les oficines de Vox per desinfectar-lo

vox-smith

vox-smith

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Vox ha anunciat que el seu secretari general, Javier Ortega Smith, ha donat positiu en coronavirus. L’anunci arriba dos dies després que el dirigent ultra participés en l’Assemblea General del partit a Madrid. Un acte en què van congregar prop de 10.000 persones i pel qual la formació demana disculpes: «Va ser un error pel qual demanem perdó». No obstant, els de Santiago Abascal s’escuden en el fet que el Govern tampoc va cancel·lar la manifestació del 8-M. 

La notícia del contagi d’Ortega Smith ha portat la Mesa del Congrés dels Diputats a suspendre l’activitat parlamentària d’aquesta setmana. Segons ha explicat la presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, la quarantena autoimposada pels 52 diputats de Vox «redueix la legitimitat democràtica» de les decisions que es puguin prendre i per això s’ajornarà el ple d’aquesta setmana.  

«Tot i que ens vam plantejar suspendre’l per coronavirus [l’acte del cap de setmana], vam decidir seguir endavant al veure que el Govern permetia que se celebressin manifestacions per tot Espanya, partits de futbol i actes religiosos», argumenten els d’extrema dreta en un comunicat enviat a la premsa. Així, Vox s’escuda en l’acció de l’Executiu per defensar la celebració d’un míting multitudinari al pavelló de Vistalegre

 

La formació ultra també es retreu haver sigut «càndids» al creure que el Govern «almenys anteposaria la salut dels espanyols abans que la seva agenda propagandística». Uns retrets que culminen amb acusacions directes a l’Executiu: «El Govern coneixia l’abast de l’amenaça i no ha fet res per contenir-la». 

Al capítol de crítiques al Govern, Abascal els ha acusat de «mentir a tots els espanyols», d’«ocultar informació» i de «sortir amb guants de làtex darrere d’una pancarta», amb referència a una imatges en què la ministra d’Educació, Isabel Celáa, porta uns guants morats durant la manifestació del 8-M.

«Ni tan sols jo podia pensar que la seva falta d’escrúpols i la seva incapacitat arribarien fins aquest extrem, callant la gravetat de la crisi i permetent que tots continuéssim amb reunions polítiques, festives o esportives al llarg del cap de setmana», ha afirmat en un vídeo publicat a Twitter. Així, ha demanat al president del Govern que «reconegui els errors comesos, que cessi la vicepresidenta [Carmen] Calvo i que prengui les mesures necessàries».

Bany de masses

«Vam entendre que hauria sigut irresponsable generar alarma suspenent un acte públic mentre la resta del país continuava funcionant amb normalitat», diuen en la nota de premsa en relació amb l’Assemblea General. Una concentració en què Ortega Smith es va donar un bany de masses entre afiliats i càrrecs orgànics i públics del partit. 

 

Notícies relacionades

A més, expliquen que «en lògica coherència i per responsabilitat» han decidit que els 52 diputats que Vox té al Congrés «continuïn treballant des de casa, des d’on controlaran aquest Govern irresponsable que juga amb la vida dels espanyols». Els 12 diputats de la formació ultra a l’Assemblea de Madrid també han decidit posar-se en quarantena i treballar des de casa. 

Desallotjament a Madrid

Una altra de les conseqüències que ha tingut el positiu en coronavirus d’Ortega Smith és que l’Ajuntament de Madrid ha desallotjat l’edifici on es troben les oficines dels grups municipals. A causa que el dirigent de Vox és regidor al Consistori, s’ha decidit que l’edifici municipal on hi ha els grups de l’oposició (Més Madrid, PSOE i Vox) es desinfecti per evitar altres possibles contagis.