FRENAR L'EPIDÈMIA

Sánchez alerta de l'impacte del coronavirus: «Venen setmanes difícils»

El president anuncia més liquiditat per a les pimes, reducció de jornada per cuidar els fills i ajornament d'impostos

«El desafiament és greu. Però farem tot el que estigui a la nostra mà, on sigui i quan sigui», promet des de la Moncloa

Spanish Prime Minister Pedro Sanchez speaks to reporters after a news conference following a conference call with European leaders at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, March 10, 2020. REUTERS/Sergio Perez

Spanish Prime Minister Pedro Sanchez speaks to reporters after a news conference following a conference call with European leaders at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, March 10, 2020. REUTERS/Sergio Perez / SERGIO PEREZ (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El Govern ha assumit que el combat contra el coronavirus serà dur. Davant d’un horitzó que es complica per minuts tant en l’aspecte sanitari com per l’impacte econòmic, Pedro Sánchez va comparèixer aquest dimarts a la Moncloa per avançar algunes de les mesures que el Consell de Ministres té previst aprovar dijous per mirar d’esmorteir els efectes d’una pandèmia que es propaga a una enorme velocitat a Espanya des de diumenge. Ho va fer després de mantenir una reunió per videoconferència amb la resta de líders de la UE sobre com fer front a la malaltia.

«El desafiament és greu. Tindrem per davant setmanes difícils, però farem tot el que estigui a la nostra mà quan sigui i on sigui», va prometre el president, que va demanar recolzament també als grups de l’oposició per treballar «tots a una» en la lluita contra la malaltia. Segons fonts governamentals, més enllà d’alguna crítica en públic, els líders de la resta de partits han mostrat en privat el seu recolzament a l’Executiu. 

El pla de xoc que el Govern preveu validar aquest dijous inclou mesures en quatre sectors. Primer, permetre la reducció de les jornades laborals per als progenitors que hagin de fer-se càrrec dels seus fills pel tancament d’escoles.  A més, es vol protegir l’ocupació en els sectors que més estant patint la caiguda de la demanda amb iniciatives que permetin una flexibilitat més gran sense haver de recórrer a l’acomiadament, mitjançant la reducció de jornades o ajustaments temporals

I un altre aspecte clau: el Govern posarà en marxa mesures que dotin de més liquiditat les petites i mitjanes empreses, amb línies de crèdit i ajornament d’obligacions tributàries.  L’Executiu també aprovarà iniciatives per garantir la producció i subministrament de medicaments i material sanitari.  

Evidència científica

El Govern mira especialment a l’impacte en el turisme i el transport, i no descarta anar prenent noves mesures en els pròxims dies, en funció de l’evolució de l’epidèmia de coronavirus. Les iniciatives, va dir Sánchez, seran «proporcionades al desafiament» i sempre basades en evidències científiques i mèdiques. 

En la seva conversa amb els líders de la UE, Sánchez va demanar mesures per poder incrementar la liquiditat de les empreses. Després de la reunió, per vidoeconferencia, es va mostrar esperançat que Brussel·les permeti flexibilitzar el pacte d’estabilitat i aprovi mesures fiscals d’ajuda. 

Crida als ciutadans

Notícies relacionades

El president va evitar fer una estimació de l’impacte econòmic de la malaltia a Espanya i tampoc es va aventurar amb una estimació final de la xifra d’infectats. «Tindrem setmanes difícils. Hem d’apel·lar al deure cívic dels ciutadans seguint al peu de la lletra les recomanacions d’institucions i experts», va apel·lar, per insistir que els efectes negatius seran menors si «cada un compleix el seu paper». «Faig una crida a les empreses i conjunt de la ciutadania per seguir recomanacions dels experts», va demanar.

Sánchez va defensar en tot moment l’actuació del Govern des de l’inici de l’epidèmia, va enviar un missatge d’agraïment als professionals sanitaris i va aplaudir la coordinació amb les diferents comunitats autònomes.