vots emesos telemàticament

Arxiven la investigació sobre la presumpta 'tupinada' en les primàries de Cs

La Fiscalia de Valladolid no veu acreditat que s'hagin produït alteracions en les eleccions entre Igea i Clemente

igea

igea

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Fiscalia de Valladolid ha acordat l’arxivament de les diligències d’investigació obertes arran de la denúncia anònima amb relació al procés d’elecció en primàries de forma telemàtica del candidat de l’esmentada formació a la presidència de la Junta de Castella i Lleó per a les eleccions de maig del 2019, Francisco Igea, a l’apreciar que no existeixen indicis suficients d’infracció penal.

De la investigació feta pels presumptes delictes de danys informàtics i falsedat documental, el departament que dirigeix Soledad Martín Nájera no veu acreditat que s’hagi produït l’ús de programa, instrument o mecanisme apte per malmetre, alterar o suprimir dades informàtiques o els programes informàtics utilitzats per a la votació, ni s’han fet accessos no autoritzats al sistema ni s’han alterat documents electrònics aliens.

Els 82 vots detectats emesos per via telemàtica però no validats a favor de l’altra candidata, Silvia Clemente, van ser realitzats, en principi, per usuaris autoritzats com afiliats, tal com apunta Fiscalia de Valladolid a través d’un comunicat.  La pretensió d’«engany» del sistema per aquesta via era totalment inadequada i esgotant les possibilitats del tipus penal constituiria una temptativa inidònia d’alteració impune.

Base de vots 

Notícies relacionades

La fiscalia considera també que la declaració realitzada en el matí del dia 9 de març de 2019 per la Comissió de Valors i Garanties va ser precipitada al realitzar-se sobre la base de vots emesos i no de vots donats per vàlids i certificats pel mateix sistema.

«Aquesta declaració de 9 de març de 2019 en què la Comissió va declarar la condició de candidata per la formació de Silvia Clemente manca de rellevància jurídica, ja que no atorga cap estatut jurídic, ni dret (econòmic o d’una altra naturalesa) a la persona assenyalada. Va ser, a més, modificada per la de l’11 de març de 2019». Aquesta decisió, adverteix l’acusació pública, no exclou que es formuli denúncia davant del Jutjat d’Instrucció corresponent.