El Govern, disposat a millorar la difusió del protocol per violència masclista després del cas d'Exteriors

Budó confirma que Torra va instar l'exconseller a dimitir davant d'una situació insostenible

El Govern facilita les indemnitzacions a víctimes de violència masclista

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha admès la necessitat de «fer més difusió» sobre l’existència d’un protocol per denunciar agressions masclistes al si de l’administració, arran del cas de l’excap de gabinet de l’exconseller d’Exteriors, Alfred Bosch. Budó ha fet entendre aquest dimarts que el president Torra va instar Bosch a dimitir: «Li va traslladar la necessitat que reflexionés sobre si podia continuar fent sostenible» la situació. «Li va demanar hores de reflexió», ha afegit.

«No és el protocol el que ha fallat, hem actuat quan hem sigut coneixedors dels fets», ha insistit la titular de Presidència, que ha remarcat que Bosch no va actuar correctament al tenir coneixement dels presumptes abusos i no traslladar-los a la funció pública. «Farem tot el que el protocol ens demani», ha recalcat la portaveu, que ha anunciat «màxima celeritat» davant d’uns fets que ha qualificat de «gravíssims».

Cap de les víctimes del cas han presentat denúncia formal a través del protocol de la funció pública, segons fonts del Govern. Per això Budó ha insistit que el Govern no va tenir coneixement d’aquests casos fins que ahir els va revelar el diari ‘Ara’.

El Govern citarà a declarar amb tota probabilitat el presumpte agressor en aquest cas i probablement l’exconseller Bosch, però com que ja no ocupa cap càrrec en l’administració, aquest no estarà obligat a assistir-hi, motiu pel qual la via perquè comparegui serà la judicial, segons fonts de la Generalitat.

Notícies relacionades

Budó ha confirmat que de moment la titular d’Agricultura assumeix les funcions de Bosch, fins que ERC proposi «de forma consensuada» amb el president el nom del nou titular d’Exteriors.

Ajuts per violència masclista

Coincidint amb l’escàndol de les agressions sexuals de l’excap de gabinet de l’exconseller, el Govern ha aprovat la modificació del decret que regula les indemnitzacions per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles, amb l’objectiu de facilitar l’accés a rebre-les. Amb aquest canvi la Generalitat preveu que s’incrementin les sol·licituds d’aquesta ajuda, que considera imprescindible en el procés de reparació i recuperació. El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, ha fet autocrítcia recentment sobre la falta d’accés a aquests ajuts per les víctimes. «El decret que regulava aquests ajuts, la seva aplicació en aquests cinc anys, el resultat obtingut ha sigut inferior a l’esperat», ha assumit també Budó. «Ens dotem d’un marc d’actuació mentre no es tramiti el nou decret», ha afegit, en relació amb les mesures per donar resposta a aquestes dones, fills i filles víctimes, reduint la burocràcia, fent més difusió d’aquests drets i ajuts, i fomentant els ajuts tot i que les sentències no recullin l’existència de seqüeles. S’habilitarà els professionals mèdics que facin informes de seqüeles per facilitar els ajuts.