LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

13 acusats confessen les manipulacions de la 'Gürtel' en la visita del Papa a València

Entre els que han pactat amb la fiscalia hi ha 'el Bigotes' i l'exdirector de Canal 9

El jutge conclou la instrucció de la peça principal de la trama corrupta, la de delictes fiscals

zentauroepp48143017 valencia 14 5 2019  pol tica  juan cotino  caso papa  el exv190514095126

zentauroepp48143017 valencia 14 5 2019 pol tica juan cotino caso papa el exv190514095126 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Tretze dels 23 acusats que s’asseuen a la banqueta per les manipulacions i irregularitats comeses per la Gürtel durant la visita del Papa a València el 2006 han admès davant del tribunal els delictes que se’ls imputen després d’arribar a un acord amb la fiscalia anticorrupció per rebaixar la seva condemna. Entre ells hi ha Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’, responsable de la branca valenciana de Gürtel, ja a presó per altres causes del cas, i el que llavors era director de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) –l’extinta Canal 9–, Pedro García Gimeno, per a qui es demanaven 37 i 40 anys de presó, respectivament.

En aquesta vista, que va començar aquest dilluns i previsiblement es prolongarà fins al 4 de juny, es jutgen els 7 milions d’euros que es van gastar en el lloguer de pantalles, manteniment i megafonia pels actes de Benet XVI i que van ser assumits per l’ens públic RTVV, que els va adjudicar a una de les empreses de la trama corrupta, Teconsa. Anticorrupció considera que els acusats es van repartir un total de 3,3 milions d’euros.

Els que no s’han prestat a pactar han sigut els capitostos de la xarxa, Francisco Correa i Pablo Crespo, ja a presó per altres peces del cas que va esclatar el febrer del 2009 i la instrucció del qual el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha donat per conclosa en la seva totalitat aquest dilluns, al proposar jutjar-los tots dos i 19 persones més per la peça principal, relativa als delictes fiscals i el blanqueig comès. Tampoc admet els fets imputats l’expresident de les Corts Valencianes i ex director general de la Policia Juan Cotino, que, segons la fiscalia, va rebre una jaqueta de la marca Milano de 375 euros.

Durant les qüestions prèvies, que el tribunal resoldrà aquest dimarts, la fiscalia va demanar la incorporació de noves proves per acreditar la comissió dels delictes d’associació il·lícita, prevaricació, malversació, frau, falsedat, contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i suborn, mentre que la defensa de Correa –que en aquest judici exerceix Miguel Durán, perquè Juan Carlos Navarro representa Cotino– va argumentar que no hi pot haver conformitats si no són assolides entre tots els acusats.

Rebaixar les penes

No obstant, els acusats que han pactat ho van anar manifestant a través dels seus advocats durant les qüestions prèvies: no oposant-se a les proves plantejades per les fiscals Anticorrupció Concepción Sabadell i Concepción Nicolás, i renunciant a les que havien proposat al principi per a la seva defensa. Molts anaven concretant, a més, la quantitat que ja han satisfet en concepte de responsabilitat civil, com el considerat cervell fiscal de la trama, Ramón Blanco Balín, que ha entregat 400.000 euros. 

Notícies relacionades

A canvi d’admetre els fets veuran rebaixada la pena a menys de dos anys, per evitar la presó, o a una mica més de dos en el cas de García Gimeno, informa Europa Press. Segons la fiscalia, va rebre roba per import de 3.550 euros i un cotxe de més de 30.000 euros. Entre el centenar de testimonis que declararan, hi haurà l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i membres de la comunitat eclesiàstica.

A l’última peça conclosa de la Gürtel, el jutge, que exonera 28 persones, entre les quals el gestor de comptes suïssos Arturo Fasana, recorda que «l’organització liderada per Correa, des de 1999 fins al 2009, va ser un hòlding empresarial dedicat a l’organització d’esdeveniments, entre aquests gran part dels que feia el Partit Popular», amb què es van enriquir il·lícitament.