LA TERANYINA MORADA

Primer 'round' en l'etern combat a Podem Catalunya

Les primàries per elegir candidats per a les catalanes són la prèvia de les de maig per la direcció del partit

abellan-bail

abellan-bail

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Podem Catalunya viu en un perpetu combat intern des que va néixer fa sis anys. El pols entre els partidaris de la confluència amb els comuns i els que defensen mantenir el perfil propi ha marcat la convulsa història del partit. Les primàries per elegir qui va de les files morades en la llista de Catalunya en Comú Podem a les eleccions catalanes (el resultat es coneixerà el 24 de març) seran el primer ‘round’ del combat que hi haurà al maig per la direcció de la filial catalana de Podem.

La formació a Catalunya porta quatre secretaris generals en sis anys. L’última i més longeva (tot i que només va estar-hi un any i quatre mesos) va ser Noelia Bail, que es va mantenir en el càrrec fins que Pablo Iglesias va decretar el 19 de febrer una gestora i va convocar primàries després que 21 membres del màxim òrgan del partit a Catalunya fessin aquestes dues reclamacions per escrit. El fet que fessin aquest moviment amb Bail de baixa maternal va provar malament en alguns sectors de la formació. Entre els signants es trobava Conchi Abellán, diputada al Parlament, que encapçalarà ‘Podem ets tu’, una de les llistes de les primàries de Podem per elegir parlamentaris. La seva candidatura, en la qual hi són els també diputats catalans Lucas Ferro i Yolanda López, rivalitzarà amb ‘Això és Podem’, encapçalada per Bail, en una prèvia del duel que permetrà calibrar forces de cara al maig.

Marcar tendència

Tot i que Abellán reclama diferenciar els dos processos de primàries «per no enganyar la militància», ja que considera que són debats diferents, assumeix que aquest primer assalt marcarà tendència per al duel del mes que ve. Defensa que la iniciativa que va encapçalar per apartar Bail de la direcció era necessària per treure el partit de la la paràlisi. «Ja n’hi havia prou, no podíem seguir sense línia política ni organització». Aposta decididament per una relació més gran amb els comuns, però nega que hagi advocat mai per la dissolució de Podem en la confluència de Catalunya en Comú. «No s’ha d’anar per separat [com va ocórrer a 35 localitats en les últimes municipals] ni ser un mateix espai, ja que apel·len a electorats diferents». 

Notícies relacionades

En les últimes primàries de Podem, després de la dimissió de Xavier Domènech, Bail es va imposar per només 19 vots al candidat oficialista, Jaume Durall. No era partidària de confluir i diluir-se a Catalunya en Comú, però va tenir les seves tesis que eren minoritàries en la direcció del partit, heretada de Domènech i procliu a l’acostament als comuns. «El meu Consell Ciutadà no era meu sinó heretat. Quan tens tantes eleccions i tens un Consell Ciutadà que no és el teu no pots posar el teu projecte polític a sobre de la taula i necessites molta mà d’esquerra per evitar que hi hagi soroll». Així ha anat trampejant el partit fins ara. Bail creu que, guanyi qui guanyi les primàries de maig, el nou rumb polític s’haurà de marcar després de les catalanes.

«Les dues ànimes de Podem»

«Tot i que les dues primàries siguin dos processos diferents el projecte polític és el mateix. Jo tinc clar el projecte que vull tant en la representació en les institucions i com a projecte intern: coalició estable amb els comuns, però ni desaparèixer, amb reconeixement mutu, ni crear un partit únic». En aquest sentit enalteix que la composició de les llistes per a les primàries al Parlament ja és «significativa»: mentre que ella va acompanyada de Diosdado Toledano, veterà de la lluita obrera, apunta que més de la meitat de la llista d’Abellán són membres també dels comuns. «Jo crec que les dues llistes representem les dues ànimes de Podem».