16è ANIVERSARI DE L'11-M

Macron convida els Reis a homenatjar a París les víctimes del terrorisme

L'acte tindrà lloc a la plaça de Trocadero després del dinar que el president francès i la seva dona oferiran a Felip VI i Letizia al palau de l'Elisi

undefined45349500 spain s king felipe vi  center right  queen letizia  right  181005192747

undefined45349500 spain s king felipe vi center right queen letizia right 181005192747 / Thibault Camus

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president de França, Emmanuel Macron, ha convidat els Reis a participar a París dimecres vinent, dia 11, en un homenatge a les víctimes del terrorisme amb motiu de la commemoració del dia europeu que recorda aquest col·lectiu, segons han informat fonts de la Casa Reial. L’acte tindrà lloc a la plaça de Trocadero després del dinar que Macron i la seva dona, Brigitte Macron, oferiran a Felip i Letizia al palau de l’Elisi.

L’homenatge a les víctimes del terrorisme coincidirà amb la commemoració del 16è aniversari dels atemptats de l’11 de març de Madrid, en els quals van morir 192 persones i hi va haver centenars de ferits, la matança terrorista més gran comesa a terra europeu.

Macron i el Rei intervindran en l’acte de Trocadero, al qual estan convidats la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el del Consell Europeu, Charles Michel. També hi assistiran víctimes i membres de cossos policials i dels serveis d’emergència i de protecció civil.

Homenatge europeu

La Unió Europea va acordar el 2005 fixar l’11 de març com a dia de record a les víctimes del terrorisme en coincidència amb la data en què va tenir lloc la matança a Madrid. París també ha sigut objecte de greus atemptats per radicals islamistes, com el comès el 13 de novembre del 2015, quan tres comandos van atemptar de manera simultània a l’Estadi de França a Saint-Denis, en diverses terrasses i a la sala de concerts Bataclan, amb un balanç de 130 morts i més de 300 ferits.

El gener d’aquell any, van morir 12 persones en un atac perpetrat contra la redacció del setmanari satíric ‘Charlie Hebdo’ que va ser reivindicat per la branca iemenita d’Al-Qaida.

L’última ocasió en què els Reis van ser a París va ser l’octubre del 2018, quan Macron i la seva dona els van convidar a visitar una exposició del pintor espanyol Joan Miró al Grand Palais de París. Posteriorment, els dos matrimonis van mantenir un sopar privat en un restaurant parisenc.

Centenari de l’armistici

Notícies relacionades

Un mes després, Felip VI va tornar a París al costat del president del Govern, Pedro Sánchez, per participar en la cerimònia commemorativa del centenari de l’armistici de la primera guerra mundial a l’Arc de Triomf de París.

En la vigília de viatjar a París, el Felip i Letizia acudiran al concert en memòria de les víctimes del terrorisme a l’Auditori Nacional de Madrid que cada any organitza la Fundació Víctimes del Terrorisme