EL LIDERATGE DE CS

Arrimadas i Igea debaten a porta tancada abans d'enfrontar-se a les primàries

La candidata a presidir Ciutadans demana al seu rival no ser «autodestructiu» i l'aspirant dels crítics reclama autocrítica

zentauroepp52633929 pol ciudadanos arrimadas igea200304224301

zentauroepp52633929 pol ciudadanos arrimadas igea200304224301

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els candidats a liderar CiutadansInés Arrimadas i Francisco Igea, han debatut aquest dimecres a la nit a porta tancada a la seu del partit a Madrid. El debat ha sigut tranquil, però amb discrepàncies i pulles per la manera d’entendre l’organització de Cs. «Hi ha una diferència molt clara entre ser autocrític i ser autodestructiu», ha retret Arrimadas a Igea en un debat moderat pel periodista Juan Fernández Miranda. Les primàries per elegir el nou president del partit taronja, després de la dimissió d’Albert Rivera  arran del daltabaix de les últimes eleccions generals, tindran lloc el cap de setmana que ve.

Les crítiques durant el cara a cara, que ha durat una hora i mitja, no han pujat gaire de to malgrat ser molt recent la topada que tots dos van tenir a Valladolid la setmana passada quan la portaveu de Cs al Congrés i aspirant oficialista no va voler reunir-se amb el candidat dels crítics, el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó.

La baralla ha estat més disputada en el segon bloc dels tres en els quals estava estructurat el debat: lideratge i equips de les candidatures. Igea ha carregat contra el «continuisme» de l’executiva proposada per Arrimadas perquè només «ha canviat dos o tres noms, però tot continua igual». També contra la falta de crítica interna que creu que es reflecteix en la seva candidatura. Segons el seu parer, la candidata a presidir el partit no ha pres nota del que es va fer malament i va conduir al partit al desastre el 10-N, al passar de 57 a 10 escons i, per això, ha assenyalat, no ha canviat ni equips ni estratègia ni organització.

Arrimadas ha contraatacat insistint que el canvi «és evident i està garantit» i que a ella li agrada la crítica, però no s’ha dedicat a anar pels mitjans dient que aquest partit està mort, que no és democràtic, que té meningitis o que és leninista».

En el bloc centrat en el model i l’estratègia del partit, tant Arrimadas com Igea han mantingut els arguments que han esgrimit les últimes setmanes, amb la portaveu parlamentària centrada a carregar contra les «baronies» que atribueix al seu contrincant, i el vicepresident castellanolleonès criticant el continuisme en les equivocacions comeses i la falta de participació dels militants.

«Riu d’Iceta»

La dirigent ha utilitzat l’esmena d’Igea als estatuts per assegurar que el que proposa són «baronies hiperblindades» que portarien Ciutadans a perdre el seu discurs unificat a tots els territoris i a assemblar-se «perillosament al PP i al PSOE». «Riu de [MiquelIceta», ha arribat a afirmar per comparar el seu contrincant amb el primer secretari del PSC.

Sobre la seva proposta perquè les executives autonòmiques siguin elegides pels militants, Igea ha reiterat que és necessari que els càrrecs no li hagin de «deure la vida» a cap altre càrrec, sinó que depenguin dels qui són els «accionistes» del partit.

En el primer dels blocs del debat, referit als reptes d’Espanya, tots dos han coincidit en el seu rebuig cap a les polítiques del Govern socialista, però han discrepat a l’analitzar l’estratègia de pactes de Cs, tant en les eleccions del 2019 com en les perspectives que els dona el subscrit amb el PP per a les basques del pròxim 5 d’abril.

El no de Feijóo

Notícies relacionades

En el cas de l’acord frustrat amb el PP gallec, Arrimadas ho ha vist com una evidència que Cs ha rebutjat l’«absorció i els càrrecs» que segons la seva opinió proposava Alberto Núñez Feijoó. Mentrestant, Igea ha alertat que aquesta mena de pactes previs poden ser perjudicials per al partit perquè «dos més dos no sumen quatre» sinó que, de vegades, sumen «menys de dos».

A l’acabar el debat, Igea, que s’ha vist guanyador, s’ha mostrat molt content perquè els militants hagin pogut veure els dos projectes del partit i d’haver confrontat amb Arrimadas d’una manera assossegada: «M’he tret l’armilla de les bombes d’autodestrucció», ha fet broma.