RELLEU A LES FILES TARONGES

Arrimadas s'assegura el control del congrés de Cs

La líder interina arrasa Igea i aconsegueix el 78% dels compromissaris

El sector crític carrega contra el sistema de repartiment dels delegats

-FOTODELDÍA- GRAF9472. MADRID, 01/03/2020.- La portavoz parlamentaria de Ciudadanos, Inés Arrimadas, acompañada por varios líderes de la formación naranja, durante la presentación de la campaña Unidos y Adelante de su candidatura para liderar el partido, este domingo en Madrid. EFE/Chema Moya

-FOTODELDÍA- GRAF9472. MADRID, 01/03/2020.- La portavoz parlamentaria de Ciudadanos, Inés Arrimadas, acompañada por varios líderes de la formación naranja, durante la presentación de la campaña Unidos y Adelante de su candidatura para liderar el partido, este domingo en Madrid. EFE/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Inés Arrimadas es va assegurar aquest dilluns el control del congrés de Cs al guanyar la primera batalla al seu rival, el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea. La líder interina després de la marxa d’Albert Rivera  va arrasar en la votació dels compromissaris per al conclave que se celebrarà el 14 i 15 de març i va aconseguir més del 78% dels delegats en joc –277 dels 355 en disputa– i el sector crític es va quedar amb tan sols 21 representants (5,9%), segons l’equip d’Arrimadas. Els 57 compromissaris restants no estan adscrits a Units i Endavant, la proposta d’Arrimadas, ni a Cs Ets Tu, el projecte d’Igea. A part, hi ha 200 delegats més del consell general, de la gestora i de la nova direcció.

Amb aquestes xifres, Arrimadas es garanteix un aval majoritari a l’aprovació del seu model de partit i de la seva estratègia, amb el consegüent rebuig de les esmenes dels crítics, però no pot certificar encara si serà la nova cap de les files taronges. La direcció de Cs es dirimirà el 7 i 8 de març, quan els 20.979 afiliats estan cridats a les urnes per triar la cúpula per vot directe.

A l’elecció dels compromissaris hi va participar el 51,67% dels afiliats amb dret a vot, cosa que suposa un augment de gairebé quatre punts respecte al 2017, quan es va registrar una participació  del 47,79%. 

Fonts de la candidatura d’Igea asseguren que la seva plataforma va tenir prop d’un 40% de recolzaments i lamenten que aquest percentatge no es traslladi al nombre de compromissaris a causa de l’ús d’un sistema majoritari per al repartiment que perjudica la minoria. «La candidatura que s’imposa en cada circumscripció es queda gairebé tots els delegats en joc», apunten. A Barcelona, afirmen haver tingut un 30% de vots però cap compromissari a causa d’aquest sistema de distribució. A la capital catalana, Arrimadas va arrasar amb a prop del 60% dels vots, com a Madrid. «Amb aquest sistema Cs no tindria diputats ni regidors», burxen els col·laboradors d’Igea.

També critiquen que les xifres ofertes «indueixen a error» i deixen un «consell general amb una unanimitat que no es correspon amb l’opinió real de l’afiliat», ja que alguns dels independents comparteixen els postulats de Cs Ets Tu tot i que no es computin junts. 

Notícies relacionades

El resultat alleuja l’equip d’Arrimadas perquè considera que han noquejat les pretensions d’Igea i que han demostrat que a les bases els agrada el model de partit vigent i que comparteixen la seva estratègia de pactes preelectorals amb el PP. Per a Igea, la batalla «crucial» serà el cap de setmana vinent, perquè intueix que la líder interina pot perdre recolzaments en una votació directa de tots els afiliats. 

Igea es va llançar a les primàries sense poder mesurar les seves forces en aquesta votació perquè un error informàtic va fer que es retardés l’elecció de compromissaris malgrat mantenir el calendari de la presentació de les candidatures a la presidència del partit.