EXPULSAT DE LA CUP

L'alcalde d'Argentona dimiteix després de reconèixer abusos sexuals

La CUP blinda el seu protocol i lamenta que Calvo no deixés el càrrec abans de ser expulsat

Els partits del consistori condemnen «rotundament» les agressions masclistes

eudald-calvo

eudald-calvo

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcalde d’Argentona  (Maresme), Eudald Calvo, va presentar aquest dimecres la seva dimissió després de reconèixer que havia tingut «actituds masclistes i sexistes» amb diverses dones que van denunciar abusos sexuals a Twitter: «La meva dimissió i disculpes són el mínim que puc fer», va escriure a la xarxa social i va esborrar el seu perfil. 

La coalició entre la CUPERC i els comuns que ell encapçalava amb el nom d’Unitat-Argentona per la República, va emetre a primera hora del matí un comunicat que relata que en una assemblea extraordinària dimarts a la nit Calvo va exposar els fets –segons ell, «tergiversats» pels mitjans de comunicació– i va posar el seu càrrec a disposició de la formació. 

El text assenyala que Calvo «va reconèixer els fets masclistes dels quals se l’acusa i va demanar disculpes públicament perquè considera que el fet d’identificar un problema subjacent i no sempre conscient en la societat com és aquest és un primer pas per corregir-lo». I, alhora, lloa la seva «generositat» i «coherència». En aquesta direcció, li «agraeix la decisió de dimitir de manera consegüent amb l’ideari del partit» i li «reconeix la tasca» al capdavant del consistori.

L’Ajuntament va fer un altre comunicat firmat per tots els grups municipals en el qual condemnen «rotundament» els fets «reconeguts» i manifesten un recolzament «unànime i inequívoc» a les víctimes.

El protocol

Notícies relacionades

Calvo, primer edil des del 2015, va ser expulsat de la CUP a finals del 2019 perquè es va negar a acceptar les mesures reparadores establertes pel protocol d’agressions que requeria la seva dimissió com a alcalde per un cas que una altra víctima va denunciar el partit abans de l’estiu. «Hauríem preferit que [la seva dimissió] hagués arribat abans», va etzibar la diputada Natàlia Sànchez als passadissos del Parlament, perquè, malgrat l’expulsió, es va mantenir en el càrrec. Els anticapitalistes van negar haver intentat «silenciar» el cas, tot i que reconeixen que no haver fet pública la seva expulsió en el seu moment mereix una avaluació per dilucidar «si és encertat o no» fer públiques les mesures que s’adoptin després de l’aplicació del seu protocol. I Sànchez va insistir que prioritzen la confidencialitat de la víctima i que no es difongui si la dona no vol. 

Després de la denúncia pública a Twitter, Calvo va demanar disculpes «sinceres i honestes», però l’exposició d’altres agressions va seguir en les xarxes socials. Una tercera dona va denunciar aquest dimecres haver sigut víctima del regidor: «Et preguntaràs per què ara. Perquè em sento forta i ben acompanyada i una amiga m’ha obert els ulls», va apuntar, i va assegurar que els companys de militància es van alinear amb Calvo sense qüestionar-se que era «un masclista de manual». «Si jo volia continuar militant havia de ser en aquestes condicions», afirma i afegeix que l’única manera de superar la situació va ser marxant de la comarca.