INVESTIGACIÓ JUDICIAL

El jutge imputa 49 persones per desviació de fons de la Diputació de Barcelona

El jutge implica Víctor Terradellas, enllaç internacional de Puigdemont, i Francesc de Dalmases, diputat de JxCat

Intendents dels Mossos han intentat personar-se en la causa per la llibreta en què figura el seu grau de patriotisme

zentauroepp50902384 victor terradellas200211190510

zentauroepp50902384 victor terradellas200211190510

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre citarà a declarar com a imputades 49 persones que estan implicades en la presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona cap a determinades entitats, entre les quals algunes de l’òrbita sobiranista i de Convergència Democràtica (CDC), segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El magistrat no precisa les dates en què hauran de comparèixer els investigats, però deixa constància que un dels implicats en la trama és el diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases i que elevarà el seu cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva condició d’aforat.

El togat ha dividit la investigació sobre la presumpta desviació de fons en vuit peces (una per cada entitat que va percebre subvencions suposadament irregulars de la diputació) i en manté dues més d’obertes per causes col·laterals. Una es mantindrà en secret. En la seva interlocutòria, el jutge concreta cada entitat implicada i les persones que, al seu entendre, van participar en la tramitació presumptament anòmala d’ajuts públics per a determinats projectes de cooperació internacional.

Notícies relacionades

Una d’aquestes peces separades correspon a CatMón/Igman, les entitats vinculades al món sobiranista que van percebre subvencions no només de la Diputació de Barcelona, sinó d’altres institucions, com l’Ajuntament de Barcelona en l’època de CiU, i de la Generalitat. El jutge i la Guàrdia Civil sospiten que part d’aquests diners públics podrien haver anat a finançar el procés. Un dels principals implicats en aquesta causa és Víctor Terradellas, l’home que va enviar a Carles Puigdemont, abans de la declaració unilateral d’independència (DUI), un missatge en el qual l’informava de l’arribada a Barcelona d’un emissari del president de Rússia, Vladímir PutinTerradellas es va reunir en aquest país amb un exdiputat oficialista rus, a qui li va oferir recolzar l’annexió de Crimea a canvi del reconeixement d’una Catalunya independent.  En aquesta peça també figura el diputat Dalmases.

Injúries o calúmnies

En paral·lel, el jutge ha desestimat l’intent de sis intendents dels Mossos de personar-se com a acusació particular en relació amb la llibreta trobada a Terradellas en què esmentava dades personals sobre membres de la cúpula de la policia de la Generalitat. Els agents consideren que s’haurien proferit injúries o calúmnies contra ells, a l’haver resultat perjudicada la seva intimitat personal i professional. En aquestes anotacions, al seu entendre, revelen l’ús d’«un fitxer d’arxivament de dades» relatius a creences religioses, ideologia, patriotisme i orientació sexual, entre d’altres. El togat argumenta que al tractar-se d’un delicte «privat», la seva persecució requereix la presentació d’una querella per part de l’ofès i la celebració o l’intent de convocar un acte de conciliació previ.