SOBRESEÏMENT CONFIRMAT

L'Audiència arxiva la denúncia per l'internauta que va desitjar presó per a Puigdemont

Els magistrats reprenen la Fiscalia i li adverteixen que aquesta mena d'accions penals suposen una «intolerable banalització» del delicte d'odi

undefined51723868 catalan leader carles puigdemont reacts during a press confe200115181716

undefined51723868 catalan leader carles puigdemont reacts during a press confe200115181716 / Jean-Francois Badias

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Audiència  de Barcelona ha arxivat una denúncia contra un internauta que va insultar l’expresident català Carles Puigdemont i li va desitjar la presó, en una interlocutòria en la qual adverteix que aquest tipus d’accions penals suposen una «intolerable banalització» del delicte d’odi.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, la sala confirma la decisió del jutjat d’instrucció de Barcelona que va resoldre arxivar la denúncia que va presentar la Fiscalia per un delicte d’incitació a l’odi i la discriminació, després que Jaume-Alonso Cuevillas, advocat de Puigdemont, portés el cas al ministeri públic.

Concretament, el lletrat de Puigdemont va denunciar davant la Fiscalia de Barcelona un missatge que l’expresident català va rebre a través d’Instagram, el gener del 2018, i que deia: «Hauries de fer-li companyia, fastigós. Ja t’arribarà el dia (i molt aviat). A més, l’hi podràspelar a l’os grassonet a Estremera».

Reprimenda a la fiscalia

En la seva interlocutòria, el tribunal confirma el sobreseïment de la denúncia, «sorprenentment formulada pel fiscal» i afirma que «causa vergonya jurídica» que es pretengui que les expressions proferides contra Puigdemont encaixin en el delicte d’odi.

Per a la sala, el missatge publicat inclou «expressions grolleres, sens dubte» però «estèrils», perquè manifestar el desig que ingressi a la presó una persona en recerca i captura per cometre diversos delictes quan era president de la Generalitat «no incita ningú, ni directament ni indirectament, a dur a terme actes d’odi o discriminació respecte de la persona a qui s’adreça».-

A més, sosté l’Audiència de Barcelona, no s’associa el desig que Puigdemont compleixi l’ordre judicial de presó «a la ideologia independentista (per altres perfectament legítima) sinó per haver vulnerat presumptament la llei».

Expressió «desafortunada»

Respecte a les «pràctiques sexuals a terceres persones» a les quals al·ludeix el missatge, el tribunal considera que aquesta mena de relacions, «en una societat oberta com és l’actual», no resulten penalment reprotxables, «més enllà de ser desafortunades i, en certa manera, hilarants». Aquestes expressions tampoc tenen rellevància penal suficient per ser qualificades de delicte d’injúries, afegeix l’Audiència de Barcelona en la seva interlocutòria.

Notícies relacionades

Segons l’opinió del tribunal, «intentar obtenir tutela penal per un (inexistent) delicte tan greu com ho són els exponents del discurs de l’odi, sorgits a mercè d’experiències històriques menyspreables, suposa, d’una banda, una intolerable banalització d'aquesta mena de delicte i, de l’altra, un intent de perversió i utilització de la justícia penal –i dels cabals públics en definitiva– per a finalitats privades i alienes al que està assignat constitucionalment».

En tot cas, afegeix la sala, si Puigdemont es considera ofès en el seu honor «pot acudir a la via civil i interposar la corresponent demanda en reclamació de danys i perjudicis».