MULTITUDINARI MÍTING INDEPENDENTISTA A PERPINYÀ

Puigdemont veu «estèril» el diàleg en un míting massiu a Perpinyà amb xiulets a Junqueras

L'expresident crida a la «lluita definitiva» davant de desenes de milers de fidels

El líder d'ERC defensa la negociació amb el Govern en un acte a favor de la confrontació

whatsapp-video-2020-02-29-at-112724 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Laura Puig

Xiulets a Oriol Junqueras, líder d’ERC i exconseller empresonat per la sentència del procés. No va passar en un míting del PP o Ciutadans, sinó a Perpinyà i a l’acte més multitudinari de l’independentisme fora de Catalunya dels últims anys. Va ser en el míting de la «tornada a Catalunya» de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí després d’aconseguir ser reconeguts com a eurodiputats i que va servir perquè desenes de milers de persones (110.000 segons la policia francesa, 200.000 segons els organitzadors) aclamessin l’estratègia que lidera l’expresident des del Consell per la República de confrontació amb l’Estat, oposada a la del diàleg i l’acumulació de forces que predica el dirigent republicà.

És difícil imaginar un acte festiu tan massiu i al mateix temps tan esclaridor de la divisió que divideix l’independentisme. Puigdemont va fer una crida a la «lluita definitiva» mitjançant una «mobilització permanent». En cap moment va esmentar la paraula ‘diàleg’ o Esquerra Republicana, però se li va entendre tot. «Eixorca», va ser la paraula que va utilitzar per definir la via de la negociació que va intentar el catalanisme en el passat i que prediquen els republicans.

Puigdemont no va resoldre la incògnita sobre el futur del debat intern a JxCat de cara a les eleccions, però sí que va deixar clar que no està disposat a canviar d’estratègia. La seva aposta és la de carregar contra un Estat «monàrquic hereu directe del franquisme» i demanar una «mobilització permanent» capitanejada pel Consell per la República, creat per ell i per al qual demana tot el recolzament per «controlar el territori». Es tracta, a diferència del que demana ERC, de no aturar-se ni esperar l’acumulació de forces sinó de preparar-se per a una altra «confrontació» –terme utilitzat per Comín– perquè és l’únic llenguatge que, segons ell, entén l’Estat.

És a dir, que el PDECat tindrà complicat conjugar la seva aposta més possibilista i de gestió del Govern amb el to combatiu que és la seva principal carta electoral.

Amb aquest discurs de Puigdemont i amb el de Clara Ponsatí, no és estrany que ERC enviés una delegació de segon nivell a l’acte de l’anomenada Catalunya Nord, en què JxCat sí que es va abocar, juntament amb el president Torra.

I és que l’exconsellera sí que va atacar directament ERC: «No ens deixem entabanar per fotografies de taules de diàleg d’engany que només busquen fer guanyar temps a Pedro Sánchez. Cal preparar la pròxima ofensiva per a la ruptura, per alliberar-nos de l’Estat espanyol, des de les institucions i des del carrer». És més, Ponsatí va felicitar els joves «que vau guanyar la batalla d’Urquinaona».

Comín va rematar la feina negant que la via d’ERC d’ampliar les majories o votant sigui suficient. Va insistir que faran falta «més sacrificis».

Junqueras, en canvi, pel diàleg

En aquest context combatiu, el missatge d’àudio de Junqueras va contrastar molt amb l’ambient de l’acte al parc de les exposicions.  Va defensar que quan no hi ha retrets entre sobiranistes es pot «obligar l’Estat a fer el que per si sol mai hauria volgut fer, és així com ha hagut de reconèixer la naturalesa política del conflicte polític i és així com l’hem fet seure en una taula de negociació per resoldre’l». En aquest moment, a la pantalla s’han projectat les imatges de la reunió d’aquesta setmana a la Moncloa, que va ser rebuda amb xiulets per part del públic.

Els presos, contra la desunió

Prèviament, com si ja esperessin el que passaria, es van llegir textos dels presos independentistes com Jordi Turull, implorant unitat, o Jordi Sànchez reclamant «aïllar i derrotar la desunió per evitar que la desunió acabi derrotant l’independentisme». Les úniques intervencions en directe van ser la dels tres eurodiputats de JxCat.

Notícies relacionades

Friccions en la preparació prèvia

De fet a la preparació de l’acte de Perpinyà ja es van constatar diferències entre el Consell per la República i Òmnium Cultural –que no en forma part– i que va proposar sense èxit una posada en escena més transversal políticament. I recentment la CUP –un dels corrents interns de la qual sí que és present en el Consell– es va desmarcar del míting advertint del seu contingut en cert sentit partidista. Mentrestant, la líder de l’ANC, Elisenda Paluzie, minuts abans del míting, ja n’anticipava la línia: «No creiem gaire que la independència ens arribi en aquesta taula de diàleg» iniciada la setmana passada. Aires de precampanya a Perpinyà.