L'ESTABILITAT DEL GOVERN

Sánchez fa el primer pas per encarrilar la legislatura

L'aprovació del sostre de despesa estableix les bases per tirar endavant els Pressupostos

L'Executiu considera que el principal escull són les pròximes eleccions catalanes

undefined51849244 madrid  21 01 2020  pedro s nchez  presidente del gobierno  200227182156

undefined51849244 madrid 21 01 2020 pedro s nchez presidente del gobierno 200227182156 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La lògica assenyala que l’aprovació del sostre de despesa assegura els Pressupostos Generals de l’Estat i, per tant, l’estabilitat de la legislatura. Però fa temps que la política espanyola no es regeix per la lògica. L’any passat, per exemple, el Congrés va tombar els comptes públics després d’haver avalat els objectius de dèficit, i va forçar el Govern socialista a avançar eleccions. Hi ha un altre cas encara més estrany: el 2018, Mariano Rajoy va tirar endavant els seus Pressupostos, que avui continuen en vigor. Una setmana més tard, després de la moció de censura de Pedro Sánchez arran de la sentència del ‘cas Gürtel’, el llavors líder del PP va ser desallotjat de la Moncloa. Tot i així, malgrat aquests precedents tan poc tranquil·litzadors, la coalició del PSOE i Podem considera que aquest dijous va fer «el primer pas» per encarrilar la legislatura.

Res va estar clar fins a l’últim moment. Tot depenia de l’abstenció d’ERC, que el dia anterior havia sortit molt satisfeta de la primera reunió de la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat sobre el «conflicte polític» a Catalunya. Els republicans eren partidaris de no bloquejar el sostre de despesa, però la decisió de JxCat de votar-hi en contra, oferint una imatge de més duresa davant l’Estat a les portes de les eleccions catalanes, va provocar que fins al final tinguessin debat intern, reconeixen fonts del partit d’Oriol Junqueras.

Però el pas ja està fet, i ara comença una llarga i complexa tramitació pressupostària que no se sap quan ni com acabarà. Els col·laboradors de Sánchez, que des de les eleccions del 10 de novembre ha ofert la seva faceta més conciliadora amb l’independentisme per guanyar-se la indispensable complicitat d’ERC, es mostren optimistes. Assenyalen que amb la posada en marxa de la taula s’ha començat a crear un «clima» que hauria de culminar amb l’aprovació dels comptes públics. I si els Pressupostos tiren endavant, la legislatura ja tindria assegurat un mínim de dos anys, potser fins i tot tres. És més, el Govern no només s’ha assegurat el sostre de despesa del 2020. Recorrent a un artifici sense precedents, aquest dijous també va aprovar el camí de dèficit del 2021, i així estalvia a ERC una nova votació compromesa.

La crida a les urnes

El principal escull en aquest camí, que socialistes i morats comencen a veure espaiós, són les eleccions catalanes. Encara no tenen data, però quan va perdre el seu escó, a finals de gener, el president, Quim Torra, va anunciar que les convocaria després de l’aprovació dels comptes autonòmics. Pot ser que la crida a les urnes tingui lloc abans de l’estiu, pot ser que després. En qualsevol cas, el calendari català s’encavalca amb la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat, i ho complica tot.

En un primer moment, el Govern central va pensar que el millor era accelerar l’aprovació dels seus comptes, presentar-los com més aviat millor, amb la previsió que els comicis catalans no se celebraran fins a la pròxima tardor, ja que JxCat continua sense candidat a la Generalitat. Però ara no ho té tan clar. Segons fonts socialistes, ERC, sense el concurs de la qual tot quedarà en res, els ha transmès que encara no està preparada per avalar un projecte de l’envergadura dels Pressupostos. Per als republicans, el més còmode seria celebrar primer les eleccions autonòmiques, en què les enquestes els col·loquen com a guanyadors, i després encarar els comptes públics.

Visita a Barcelona

Notícies relacionades

Mentrestant, la taula de diàleg es continuarà reunint. Una vegada al mes, de forma alternativa entre Madrid i Barcelona, amb ministres i consellers. I cada sis mesos comptarà amb la presència dels presidents del Govern i la Generalitat, cosa que implica que a l’agost o al setembre Sánchez torni a visitar la capital catalana, on ja va ser a principis de febrer per entrevistar-se amb Torra.

Els socialistes expliquen que de l’organisme no sortiran a curt termini grans pactes, almenys fins que no se celebrin les eleccions catalanes.  La intenció és mantenir el bon «clima» creat dimecres passat, que es va concretar en un comunicat conjunt en què l’Executiu central i el Govern es comprometen a impulsar «acords» que respectin la «seguretat jurídica». I així continuar aplanant el camí dels Pressupostos. Segons la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, haurien d’estar aprovats «al llarg de l’estiu».